Ердоган: Анкара спремна на преговоре са Атином

СРНА
Ердоган: Анкара спремна на преговоре са Атином

АНКАРА - Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је данас да је Анкара спремна да са Грчком преговара о будућности Кипра, али да нема сврхе обнављати разговоре о поновном уједињењу острва посредством УН.

"Игнорисањем реалности острва не води ничему. Вјерујемо да је немогуће федерално рјешење за Кипар. Ником није од користи да говори да треба наставити преговоре одакле су стали у Швајцарској прије много година", рекао је Ердоган током посјете сјеверном дијелу Кипра.

Ердоган је у обраћању кипарским Турцима изразио спремност да осигура трајни мир на том подијељеном острву.

Према његовим ријечима, Анкара је увијек била отворена за преговоре и ако неко жели да пронађе рјешење, треба да призна право кипарских Турака.

Он је изразио увјерење да би продубљење дијалога између Анкаре и Атине могло бити продуктивно.

На Кипру ће данас обиљежава 50 година од инвазије турских снага, с тим што се на грчкој страни острва служе помени за жртве, док кипарски Турци славе уз војну параду.

Ердоган присуствује церемонији на турском дијелу Кипра, а премијер Грчке Кирјакос Мицотакис на грчком дијелу острва.

Кипар је од 1974. године подијељен на грчки и турски дио. Турска Република Сјеверни Кипар проглашена је 1983. године уз подршку Анкаре.

Кипар је стекао независност од Британије 1960. године, али је имао заједничку администрацију између кипарских Грка и Турака, која се веома брзо насилно распала.

Кипарски Грци су се повукли у енклаву и распоређене су мировне снаге УН.

Турска је инвазијом 1974. године заузела више од трећине острва, а у јужни дио протјерано је више од 160.000 кипарских Грка.

Разговори о поновном уједињењу пропали су 2017. године и од тада су у застоју.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана