Ердоан: Имам посебне односе са Путином, нећемо увести санкције Русији

GS
Foto: Reuters

АНКАРА - Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоан изјавио је данас да са руским предсједником Владимиром Путином има посебне односе који напредују и критиковао Запад због тога што нема уравнотежен приступ према Москви.

"Нећемо увести санкције Русији, као што је то учинио Запад. Русија и Турска су потребне једна другој на свим могућим пољима", рекао је Ердоан у интервјуу за ЦНН.

Истакао је да би Запад требало да слиједи његово понашање.

"Запад нема балансиран приступ, а потребан вам је уравнотежен приступ према земљи као што је Русија", рекао је Ердоан.

Говорећи о продужењу споразума о житу, турски предсједник је рекао да је то било могуће због његовог "посебног односа са предсједником Путином".

Када је ријеч о питању чланства Шведске у НАТО-у, Ердоган је рекао да Анкара не може да подржи њено чланство у Алијанси, све док Шведска наставља да "дозвољава терористичким групама да слободно лутају" том земљом.

"Тренутно нисмо спремни за Шведску, зато што чланица НАТО-а треба да има чврст став када је у питању борба против тероризма", поручио је он.

У интервјуу за америчку телевизију, Ердоан је критиковао америчког предсједника Џоа Бајдена који га је назвао аутократом.

"Да ли би диктатор икада ишао у други круг избора?", упитао је турски предсједник.

Он је додао да је оптимистичан када је ријеч о другом кругу предсједничких избора.

"Ово је ново искуство за турску демократију. Вјерујем да ц́е мој народ гласати за јаку демократију на изборима сљедец́е недјеље", рекао је Ердоан.

Турски предсједник је одбацио оптужбе да гуши слободу, тврдећи да у Турској нико није иза решетака због својих идеја.

У Турској ће 28. маја бити одржан други круг предсједничких избора, након што је у првом кругу Ердоан освојио 49,51 одсто гласова, док је његов главни противкандидат освојио 44,8 одсто гласова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана