Ердан: Хамас претворио Газу у "ратну машину"

ГС/Агенције
Foto: Танјуг/АП

ТЕЛ АВИВ, ГАЗА - Сукоб Израела и Хамаса траје 110 дана. ИДФ су опколиле Кан Јунис и усмртиле, како тврде, најмање 100 Хамасових бораца након погибије 24 војника на југу Газе. Израелски амбасадор при Уједињеним нацијама Гилад Ердан изјавио је да је Хамас претворио Појас Газе у "ратну машину". Палестински министар спољних послова Ријад ал Малики изјавио је да је рат у Гази "покушај да се палестинском становништву нанесе максималан бол".

Вилан: Идеју о прекиду ватре не блокира Израел, већ Хамас

Израел је рекао да пристаје на идеју о прекиду ватре како би ослободио 136 талаца, што му је главни циљ, изјавио је данас амбасадор Израела у Србији Јахел Вилан, и додао да идеју о прекиду ватре не зауставља Израел, већ напротив - Хамас.

-Остварићемо своје циљеве, али је дефинитивно прекид ватре нешто што је прихватљиво за Израел. Јуче је за нас био веома тужан дан, изгубили смо 24 војника у једном дану, што је највећи број од избијања рата, али ми смо одлучни, боримо се за своју егзистенцију и могућност да живимо мирно у свим крајевима наше земље, а не земље других народа - рекао је амбасадор за Танјуг.

Вилан каже да је сваки убијени војник за Израел “цијели свијет” јер је Израел земља која третира војнике као своје синове и ћерке, али додаје да и сами војници на терену разумију да је, како је рекао, ово рат у који је Израел мора да се укључи, јер му је наметнут.

-Не желимо овај рат, али морамо да завршимо овај рат. Људи се неће вратити својим кућама, ни на сјеверу ни на југу, уколико ми не уклонимо ову пријетњу - нагласио је он.

Одговарајући на питање због чега рјешење израелско-палестинског сукоба није у стварању двије државе, амбасадор је истакао да Израел није против идеје двије државе, предложивши људима који нуде рјешење за двије државе да питају Палестинце да ли су они за идеју о двије државе, а не једне, с обзиром да су, како је рекао, припадници Хамаса рекли да ће поновити 7. октобар.

-То нису људи који траже двије државе. Управо је објављено испитивање јавног мњења и рекли су да 90 одсто палестинског народа подржава масакр 7. октобра, па се питам ко говори о двије државе, ко на палестинској страни подржава две државе - изјавио је

“Вол стрит џурнал”:Хамас спреман за споразум о ослобађању талаца

Палестински покрет Хамас најавио је спремност за потенцијални споразум са Израелом о ослобађању жена и дјеце талаца у Појасу Газе, објавио је лист “Вол стрит џурнал”, позивајући се на египатске званичнике.

Лист пише да та иницијатива представља значајан помак у ставу Хамаса који је током посљедњих седмица инсистирао на свеобухватном споразуму о прекиду ватре као услову за преговоре о ослобађању талаца.

Позивајући се на египатске и катарске званичнике, лист напомиње да су израелски званичници и даље веома скептични у погледу потенцијалног напретка у преговорима са Хамасом, иако је израелска Влада и даље спремна да настави разговоре.

Хамас, који контролише Појас Газе, извршио је 7. октобра ракетни напад великих размјера на Израел када је убијено више од 1.200 људи, а око 240 отето.

Израел је покренуо узвратне ударе, наредио потпуну блокаду Газе и започео копнени упад у ову палестинску енклаву са декларисаним циљем елиминисања бораца Хамаса и спасавања талаца.

Локалне власти саопштиле су да је готово 25.500 људи убијено до сада у Појасу Газе од посљедица израелских удара.

Катар је 24. новембра посредовао у договору између Израела и Хамаса о привременом примирју и размјени неких заробљеника и талаца, као и о испоруци хуманитарне помоћи у Појас Газе. Прекид ватре је неколико пута продужен и истекао је 1. децембра. Вјерује се да Хамас још увијек држи више од 100 талаца у Гази. Лавров: СБ УН да настави да позива на примирје

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је да Савјет безбједности Уједињених нација мора да настави да позива на прекид ватре у Појасу Газе, додавши да су дискусије о "дану послије" бесмислене.

- Савјет безбједности тек треба да пружи адекватан одговор да оконча сукоб и предузме кораке да спријечи даљу дестабилизацију Блиског истока због става Сједињених Држава, које стављају вето на резолуције о прекиду ватре, омогућавајући наставак колективног кажњавања Палестинаца -рекао је Лавров на сједници Савјета безбједности УН посвећеној ситуацији у Гази.

Он је навео да је Русија послала стотине тона помоћи Појасу Газе и додао да Москва подржава напоре агенција Уједињених нација на терену.

-Неспособност Савјета безбједности довела је до ширења сукоба у региону, што представља нове ризике по међународну безбједност - рекао је шеф руске дипломатије.

У том контексту, поручио је Лавров, СБ УН мора да настави да позива на прекид ватре.

- Док се то не догоди, дискусије о дану послије су бесмислене - рекао је руски министар.

Он је истакао да би Палестинци требало да сами одлучују о својој будућности.

- Мислим да је то оно што наше западне колеге зову демократијом -  рекао је Лавров.

Ердан: Хамас претворио Газу у "ратну машину"

Израелски амбасадор при Уједињеним нацијама Гилад Ердан изјавио је да је Хамас претворио Појас Газе у "ратну машину", откако су се израелске снаге повукле из Газе пре 18 година.

-Неки се залажу за трајни прекид ватре, чиме би Хамас остао на власти. То би Израел ставило у егзистенцијални ризик, јер Хамас настоји да уништи Израел - рекао је Ердан на сједници Савjета безбједности УН о ситуацији у Гази.

Он је, међутим, додао да би се ''рат би се одмах завршио'' када би Хамас ослободио таоце које држи у Гази.

Ердан је додао да је преливање сукоба било планирано, алудирајући на нападе Хута из Јемана на комерцијалне бродове у Црвеном мору.

Према његовим ријечима, Хути не би имали оружје за гађање бродова без подршке Ирана.

- Свака земља у региону је погођена дјеловањем Ирана који неће зауставити ширење своје хегемоније - рекао је Ердан.

Он је поручио да ће услиједити "веома мрачна будућност" уколико Савјет безбједности буде наставио да пружа помоћ Појасу Газе без разматрања пријетње коју, како тврди, представља режим у Ирану.

Палестински министар:Ово је најдивљачкије бомбардовање од Другог свјетског рата

Палестински министар спољних послова Ријад ал Малики изјавио је да је рат у Гази "покушај да се палестинском становништву нанесе максималан бол".

- Ово је најдивљачкија и најнеселективнија кампања бомбардовања након Другог свјетског рата", рекао је Малики на седници Савјета безбједности Уједињених нација о ситуацији у Појасу Газе.

Додао је да се Газа налази под "окрутном опсадом" која је довела до "ширења глади, дехидрације, болести, немаштине и очаја".

-Ниједан дом, болница, школа, џамија, црква или склониште UNRWA  нису заштићени од израелског бомбардовања - рекао је палестински министар.

Он је додао да свијет позива на прекид ватре и додао да је вријеме за сазивање међународне мировне конференције.

-Вријеме је за одговорност и сазивање међународне мировне конференције са јасним циљем - поштовање међународног права и спровођење резолуција Уједињених нација кроз одлучну акцију свих држава, организација и УН - поручио је Малики.

 

 

Жанг: Палестина мора да постане пуноправна чланица УН

Кинески амбасадор у Уједињеним нацијама Жанг Јун изјавио је да Палестина мора да добије пуноправно чланство у УН и додао да са сједнице Савјета безбједности УН о ситуацији у Гази треба послати јасну поруку јединства о ситуацији у Појасу Газе.

-Упркос међународном консензусу о успостављању прекида ватре, употреба вета од стране сталних чланица током дебата о прошлим резолуцијама у Гази, ометала је те напоре -  рекао је Жанг на сједници СБ УН.

Додао је да недостају политичка воља и одлучност и позвао Савјет да хитно предузме иницијативу за успостављање мира на Блиском истоку.

Нагласио је да се хитан прекид ватре мора сматрати приоритетом.

- Чланови међународне заједнице не би требало да штеде дипломатске напоре да промовишу примирије и спијрече даље преливање сукоба на читав Блиски исток - рекао је кинески дипломата, објављено је на сајту УН.

Истакао је да рјешење о двије државе мора да буде ревитализовано, додавши да је неприхватљиво да израелско руководство одбацује то рјешење.

- Да би се то остварило, Палестина мора да добије пуноправно чланство у Уједињеним нацијама - рекао је Жанг.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана