ЕП приморава технолошке гиганте да се боре против дjечје порнографије

Танјуг
ЕП приморава технолошке гиганте да се боре против дjечје порнографије

БРИСЕЛ- Посланици Европског парламента договорили су се данас да израде нацрт правила којима се захтjева од Алфабетовог Гугла, Мете и других пружилаца онлајн услуга да идентификују и уклоне дечју порнографију на интернету.

Како су навели, то неће утицати на систем приватне комуникације, такозвану "енкрипцију са краја на крај", преноси Ројтерс.

Нацрт правила за борбу против материјала за сексуално злостављање деце (ЦСАМ), који је прошле године предложила Европска комисија, био је тачка спора између заговорника мера безбjедности на интернету и оних који се залажу за приватност корисника и брину због надзора.

Одлука посланика да изузму "енкрипцију с краја на крај" добила је похвале активиста који се залажу за приватност корисника. Европска комисија изнела је предлог о ЦСАМ-у након што се показало да постојеćи систем добровољног откривања и извештавања компанија није довољан да се заштите дjеца.

Предложен закон за борбу против ЦСАМ-а приморава пружиоце услуга за размену порука, продавнице за куповину апликација и провајдере за приступ интернету да, између осталог, пријаве и уклоне слике и видео снимке.

Предложеним правилима предвиђено је успостављање Центра ЕУ за сексуално злостављање дjеце који би требало да дjелује као центар експертизе и да прослеђује извjештаје полицији. Посланици су, како би избjегли могућност масовног надзора, појачали налоге за откривање како би омогућили правосудним органима да овласте временски ограничене налоге за проналажење и брисање ЦСАМ.

Они се могу издати само ако постоје оправдани разлози за сумњу на сексуално злостављање дjеце. Компаније би такође могле да бирају технологију која се користи за откривање таквих кривичних дела, све док је то предмет независне, јавне ревизије.

Одлука посланика да изузму "енкрипцију с краја на крај" добила је похвале активиста који се залажу за приватност корисника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана