ЕП позвао на трајни прекид ватре у Појасу Газе, али уз услове

ГС
ЕП позвао на трајни прекид ватре у Појасу Газе, али уз услове

Сукоб Израела и Хамаса ушао је у 104 дан. Пошиљка лијекова за таоце које држи Хамас ушла је у Појас Газе. Хути су наставили дејства на бродове који се крећу Аденским заливом, док су их САД вратиле на листу терористичких организација.

Вјероватноћа рата у Либану већа него раније, тврди израелски војни врх. У Гази су и даље отежане комуникацијске везе, а интернет не функционише већ седми дан, преноси РТС.

У израелским нападима на Газу од 7. октобра убијено 24.620 Палестинаца

Укупно 24.620 Палестинаца је убијено, а 61.830 рањено у израелским нападима на Газу од 7. октобра, саопштило је Министарство здравља у Гази.

Министарство процјењује да су у посљедња 24 часа у Појасу Газе убијена 172 Палестинца, док је њих 326 повријеђено, преноси Ројтерс.

ЕП позвао на трајни прекид ватре у Појасу Газе, али уз услове

Европски парламент усвојио је данас резолуцију, у којој се позива на трајни прекид ватре у Појасу Газе и поновно покретање напора да се постигне политичко рјешење под условом да се сви таоци одмах и безусловно ослободе, а “терористичка организација Хамас” демонтира.

За резолуцију, која није правно обавезујућа, гласало је 312 посланика, 131 је био против, а 72 су била уздржана.

Посланици ЕП поновили су да Израел има право на самоодбрану, али су осудили, како се наводи у саопштењу ЕП, несразмјеран војни одговор на напад Хамаса на Израел у Појасу Газе.

У резолуцији су најоштрије осудили “гнусне терористичке нападе” Хамаса на Израел, али и, како су навели, несразмјеран војни одговор Израела, који је довео до цивилних жртава у невиђеним размјерама. Упозорили су да узимање талаца и намјерни напади на цивиле представљају озбиљно кршење међународног права.

Истовремено су, како се наводи у саопштењу ЕП, изразили најдубљу тугу због невиних жртава са обје стране.

Истакли су да Израел има право да се брани у границама међународног права, што имплицира да све стране у сукобу морају у сваком тренутку да праве разлику између бораца и цивила, да напади морају бити усмјерени само на војне циљеве и да цивили и цивилни објекти не смијју да буду мета напада.

Изразили су дубоку забринутост због “страшне хуманитарне ситуације у Појасу Газе која се брзо погоршава” и нагласили да је хитно потребно обезбиједити потпун, брз, сигуран и несметан хуманитарни приступ цијелом Појасу Газе.

Затражили су и хитну обнову инфраструктуре од виталног значаја. У резолуцији се позива на европску иницијативу за враћање на прави пут рјешења о двије државе и наглашава апсолутна неопходност моменталног поновног покретања мировног процеса.

Европски посланици подржали су Арапску мировну иницијативу из 2002. године, којом се нуди потпуна нормализација односа између Израела и свих арапских држава, “у замјену за потпуно повлачење Израела са свих палестинских и арапских територија окупираних од 1967. године” и позива на потпуно укључивање палестинске управе у том погледу.

Европарламентарци су позвали на “окончање окупације палестинских територија” и оцијенили да су израелска насеља на Западној обали, укључујући у источном Јерусалиму, нелегална по међународном праву.

Оштро су осудили пораст насиља међу, како су се изразили, “екстремистичким насељеницима”, које је, како су навели, почињено над Палестинцима и позвали на увођење рестриктивних мјера ЕУ “према екстремистичким насељеницима који крше људска права и међународно право”.

У резолуцији се истиче снажна подршка ЕУ раду Међународног кривичног суда и Међународног суда правде и позива на привођење одговорности оних који су извели терористичке акте и прекришили међународно право.

Појас Газе ушли камиони који поред хуманитарне помоћи носе и лијекове

У Појас Газе ушли су камиони који поред хуманитарне помоћи носе и лијекове за израелске таоце које Хамас и даље држи у Гази. Високи званичник Хамаса рекао је да би за сваку кутију лијека који се даје таоцима требало дати 1.000 палестинским цивилима.

Израелске снаге тврде да су убиле кључне људе Хамаса за контрашпијунажу и пет оперативаца. На окупираној Западној обали настављене су рације и хапшења.

Израелски војни врх тврди да док год Хамас не буде потпуно демонтиран у Израелу неће моћи мирно да се живи. Такође, тврде и да је рат у Либану све изјвеснији, због чега се израелска војска припрема и за тај сценарио.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана