Енглеска црква донијела историјску одлуку: Тиче се геј парова

ГС
Енглеска црква донијела историјску одлуку: Тиче се геј парова

Геј парови у Енглеској ће први пут у историји моћи да у цркви добију благослов свештеника. Након више од осам сати жустре дводневне дебате, Синод Англиканске цркве гласао је за тај приједлог, а реформу је подржала већина бискупа, свештеника и других чланова тог тијела, са 57 одсто за и 41 одсто против.

Како се наводи, то ће омогућити геј паровима у дуготрајним везама, укључујући грађанска партнерства и грађанске бракове, да дођу у цркву на службу и по благослов. Бискуп Оксфорда, пречасни Стивен Крофт, оцијенио је да је ово историјски корак.

- Истополни парови ће постати много видљивији, њихове везе ће се јавно славити и мислим да ће то наставити да мијења ставове унутар цркве. То је један од разлога зашто је то тако значајан корак - рекао је он за Тајм.

Бискупи имају рок до јула да доставе коначан нацрт молитви и благослова који ће се користити за геј парове и да одлуче да ли ће геј свештеницима бити дозвољено да склапају грађанске бракове. Први благослови за геј парове могли би да се десе већ током љета, али ниједан свештеник или парох неће бити у обавези да их понуди.

Чланица Синода, Вики Брет, позвала је цркве да се на својим веб страницама изјасне да ли ће давати благослове геј паровима, како би избјегли “било какву срамоту и повреду када затраже благослов који можда неће добити”.

Свештеник др Том Вулфорд, упозорио је да би се неке парохије могле подијелити око овог питања, ако постоји разлика у мишљењу између свештеника и скупштине.

- Прешли смо дуг пут да бисмо стигли до ове тачке. Енглеска црква ће први пут јавно, безрезервно и радосно дочекати истополне парове у цркви - истакли су у заједничкој изјави надбискуп Кентерберија Џастин Велби и надбискуп Јорка Стивен Котрел.

Бискуп Лондона, Сара Мулали, изјавила је да је ово тренутак наде за Цркву.

- Знам да оно што смо предложили као пут напријед не иде ни приближно довољно далеко за многе, али је предалеко за друге. Моја је молитва да оно што је данас договорено представља корак напред за све нас у Цркви укључујући ЛГБТ људе – јер остајемо посвећени заједничком ходу - навела је она.

Џејн Озан, водећи активиста ЛГБТ кампање на Синоду, била је уздржана након што је амандман додат приједлозима који изражавају одобравање чињенице да су бискупи изабрали да остану при ставу да не подрже геј црквена вјенчања.

Један амандман на приједлог тражио је од бискупа да гласају о истополним браковима у наредне двије године. Ово је подржало 45 одсто чланова Синода, а против је било 52 одсто. За свако будуће гласање о истополним браковима потребна је двотрећинска већина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана