Емануел Макрон распустио владу

GS
Емануел Макрон распустио владу

Француски предсједник Емануел Макрон саопштио је вечерас да распушта владу те земље и најавио парламентарне изборе за 30. јун и 7. јул.

'Одлучио сам да вам вратим избор за будућност парламента. Одлука је озбиљна и тешка, али прије свега је чин повјерења'', рекао је Макрон у видео обраћању након прелиминарних резултата избора за Европски парламент, на којима је његова странка ''Препород'' претрпела пораз од крајње десне странке "Национално окупљање" Марин Ле Пен.

Макрон је истакао да је на изборима за Европски парламент ''научена главна лекција'', односно да ''партије које бране Европу'' нису оствариле добре резултате, преноси Тањуг.

''Ова одлука боља је од свих аранжмана, свих изнуђених рјешења. Чуо сам вашу поруку и на њу ћу одговорити. Знам да могу да рачунам на вас. Француској су потребне јасне већине у хармонији и спокоју. Бити Француз значи изабрати да пишете историју умјесто да само у њој учествујете'', рекао је француски предсједник.

Према тренутним резултатима, Макронов "Препород" освојио је 15,2 одсто гласова, док је "Национално окупљање" освојила је око 32 одсто гласова, што је повећање за 10 одсто у односу на посљедње изборе за Европски парламент ​​2019. године, што је поставља као фаворита на предсједничким изборима 2027. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана