Ел Салвадор: Велика акција против банди, 8.000 војника блокирало регију Кабанас

ГС
Foto: Агенције

САН САЛВАДОР - Војска и полиција Ел Салвадора наставила је вођење рата против банди у овој држави, а посљедњи потез у том смјеру направљен је тако што је у потпуности блокиран централни дио регије Кабанас.

Информацију о овим активностима војске и полиције објавио је предсједник државе Најиб Букеле, уједно и званичник који је постао познат у свијету управо по потезима који се односе на спречавање даљег рада банди и трговаца дрогом.

"Од јутрос је 7.000 војника и 1.000 полицајаца поставило сигурносну ограду. Циљ је зауставити одлазак чланова банде и прекинути њихове ланце опскрбе", рекао је Букеле.

Рекао је како су у посљедњих неколико седмица управо у Кабанасу идентификовани чланови банди те да је због тога потребно затворити цијелу регију како би се спријечио њихов бијег.

"Наше сигурносне стратегије су разбиле банде присиљавајући их да мигрирају из велики урбаних центара како би се сакрили у рурална подручја наше земље, ван свог природног станишта. Ниједан члан банде неће моћи да оде све док су наши тимови задужени да из уклоне из њихових скровишта", рекао је Букеле.

Предсједник Ел Салвадора још једном је поновио како грађани, али и туристи немају чега да се плаше.

"Поштено становништво, посјетиоци и туристи немају чега да се плаше. Сигурност је загарантована. Бог благословио нашу земљу", поручио је предсједник Ел Салвадора.

Иначе, Букеле је широј јавности постао познат прије свега због својих неуобичајених метода рада и одлука које доноси као предсједник. 

Ел Салвадор је постао прва држава која је увела биткоин као званично средство плаћања, а рат против банди такође је високо на листи приоритета предсједника Букелеа.

Тим поводом, Букеле је наредио и градњу мега затвора у којем би требало бити смјештено 40.000 затвореника, преноси Кликс.

"Букеле је затражио од политичара у Конгресу да прогласе ванредно стање које је од таде неколико пута продужавано. Од тада, полиција је у борби против криминала ухапсила више од 64.000 особа. Хапшења се могу вршити без налога, а притвореници немају право на адвоката", писао је раније Ројтерс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана