Ел Паис: Не назире се крај рекордним врућинама у Шпанији

Tanjug
Ел Паис: Не назире се крај рекордним врућинама у Шпанији

МАДРИД- Шпанија се суочава са врхунцем периода екстремних врућина, али се њима не назире крај, пренио је данас Ел Паис.

У уторак је оборено 18 температурних рекорда, међу којима се издваја 35,1 степени Целзијуса регистрованих на аеродрому Кордоба, који су за један степен премашили ниво претходног рекорда за ово доба године.

 

''Кулминација ће бити у четвртак и петак у већем дијелу Шпаније и, иако ће у суботу доћи до пада температуре у великим подручјима, врућина ће и даље бити веома интензивна на истоку земље'', упозорава портпарол Националне агенције  за метеорологију (Аемет) Рубен дел Кампо.

 

Постоји неизвјесност шта ће се догодити у нед‌јељу и понед‌јељак.

 

''Чини се да ће температуре наставити да опадају, али ће се у централном и јужном дијелу земље наставити са топлим температурама, са између 5 и 10 степени целзијуса изнад просјека. Од уторка би температуре могле поново порасти, а вријеме ће и даље бити веома топло током већег дијела сљедеће нед‌јеље у скоро цијелој земљи'', каже Дел Кампо.

 

Према подацима које је раније објавио метеоролог портала Елтиемпо, Роберт Гранда, било је 18 оборених климатских рекорда у једном потезу у Андалузији, Екстремадури, Кастиља-Ла Манчи, Мурсији и подручју Валенсије.

 

Од њих, Дел Кампо истиче рекорде на аеродрому Кордоба и Херез де ла Фронтера: у главном граду Кордобе температура је достигла 35,1 степени, један степен више од 34 из априла 2017, док је у Херезу било 35 степени у поређењу са 33,6 из 1997.

 

Дел Кампо сматра ''sasvim вјероватним'' да ће наредних неколико дана ови исти рекорди, као и други, бити поново оборени.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана