Екваторијална Гвинеја потврдила ширење вируса Марбург

Танјуг
Екваторијална Гвинеја потврдила ширење вируса Марбург

МАЛАБО- Екваторијална Гвинеја потврдила је ширење вируса Марбург, високозаразне и смртоносне болести сличне еболи, након што је умрло најмање девет људи, саопштила је Свјетска здравствена организација (СЗО).

Мала централноафричка држава ставила је у карантин више од 200 људи и ограничила кретање прошле недјеље у провинцији Кие-Нтем након откривања непознате хеморагичне грознице, преноси Ројтерс.

Сусједни Камерун је такође ограничио кретање дуж своје границе због забринутости око ширења заразе.

Поред девет смртних случајева, у Екваторијалној Гвинеји пријављено је 16 случајева са сумњом на Марбург вирус, који укључују симптоме грознице, умора, као и повраћања и крваве дијареје, саопштила је СЗО.

Према подацима те организације, Марбург вирусна болест може имати стопу смртности до 88 одсто, при чему не постоје вакцине или антивирусни третмани одобрени за лијечење.

Локалне здравствене власти су првобитно пријавиле случај непознате болести која изазива хеморагијску грозницу, а узорак је прошлог понедјељка послат у лабораторију у Сенегалу, која је потврдила позитиван налаз на Марбург вирус. 

Саопштено је да специјални тимови спроводе праћење и надгледање контаката, изолацију, као и лечење сумњивих случајева.

Нови Зеланд због циклона Гејбријел прогласио ванредно стање

ВЕЛИНГТОН - Влада Новог Зеланда прогласила је ванредно стање трећи пут у историји земље, јер циклон Гејбријел доноси поплаве, одроне, клизишта и велике таласе на сјеверу, пренио је Ројтерс.

Министар за ванредне ситуције Киран МекАнулти рекао је данас да је због велике штете коју је нанио циклон, било потребно увести ванредно стање да се подрже људи који су на удару.

Ванредно стање у земљи проглашено је раније само два пута - први пут након земљотреса од 6,3 степена у Крајстчерчу 2011. године, и на почетку пандемије ковида-19.

Око 58.000 домаћинстава остало је данас струје на сјеверном острву Новог Зеланда јер приближавање циклона Габријел доноси јаке вјетрове, кишу и одроне у околини Окленда.

Ватрогасна служба Новог Зеланда потврдила је да је волонтер-ватрогасац остао заробљен у кући која је склизнула низ брдо код плаже у близини Окленда.

Други ватрогасац је извучен, али се налази у тешком стању у болници.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана