Еквадор прогласио ванредно стање због насилних сукоба

Танјуг
Еквадор прогласио ванредно стање због насилних сукоба

КИТО - Предсjедник Еквадора Гиљермо Ласо прогласио је у понедjељак ванредно стање и ноћни полицијски час у три приморске провинције, због таласа насиља у којем је током викенда најмање осморо људи погинуло.

Ласо је прогласио ванредно стање у провинцијама Манаби и Лос Риос и у граду Дуран, близу Гвајакила, након што је градоначелник приморског града Манте, Агустин Интријаго, смртно упуцан у недјељу.

Истрага о убиству градоначелника је у току, рекао је Ласо.

Током викенда избили су и нереди у затвору Пенитенсиариа дел Литорал, у Гвајакилу, након сукоба банди унутар затвора, преноси Ројтерс. У нередима у недјељу погинуло је најмање шест затвореника, а 11 је повријеђено, према затворској управи СНАИ.

Затвореници су такође узели 96 чувара као таоце у затворима Котопакси, Азуај, Канар, Ел Оро и Напо, и настављају и штрајк глађу који је почео у недјељу у 13 еквадорских затвора, не откривајући разлоге за штрајкове.

Затворски систем у јужноамеричкој земљи се деценијама суочава са структуралним проблемима, а насиље у казненим институцијама порасло је од 2021. године, при чему је најмање 400 људи изгубило живот у затворским сукобима, подсјећа британска агенција.

Ласо често прибегава проглашењу ванредног стања, док се Еквадор бори са затворским нередима и таласима насиља широм земље.

"Не можемо порец́и да организовани криминал прожима државу, политичке организације и само друштво, и то је проблем који постоји више од једне деценије", изјавио је предсједник Еквадора послије сједнице кабинета безбједности.

Ванредно стање ће трајати 60 дана, док ће полицијски час варирати током тог периода, саопштила је влада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана