Еквадор, Јапан, Малта, Мозамбик и Швајцарска нове привремене чланице Савјета безбједности

Танјуг
Еквадор, Јапан, Малта, Мозамбик и Швајцарска нове привремене чланице Савјета безбједности

ЊУЈОРК - Еквадор, Јапан, Малта, Мозамбик и Швајцарска данас су званично поздрављене као нове привремене чланице Савјета безбједности Уједињених нација.

Ове земље су без иједног гласа против изабране да у наредне две године буду привремене чланице СБ УН, преноси АП.
    
У традицији коју је 2018. године започео Казахстан, амбасадори ових пет земаља су данас поставили испред сала СБ своје националне заставе поред застава других држава чланица.
    
Амбасадор Мозамбика при УН Педро Афонсо Комисарио назвао је овај чин “историјским”, а швајцарска амбасадорка Паскал Берисвил рекла је да осјеćа “дубоку понизност и одговорност” због првог учешћа своје земље у најмоćнијем телу Уједињених нација.
    
Малта се придружила СБ по други пут, Еквадор четврти, а Јапан рекордни дванаести пут.
    
Кина, Француска, Русија, Велика Британи и САД су сталне чланице СБ УН са правом вета, а 10 изабраних чланица бирају се периодично, сваке године у Генералној скупштини УН коју чине представници 193 земље и сваке године гласају за пет држава које ће у периооду од две године бити изабране чланице СБ УН.
    
За многе земље освајање мјеста у СБ сматра се дипломатским достигнуćем које може да подигне глобални имиџ нације и малим земљама омогуćи веćу свјетску видљивост него што би иначе имале у актуелним главним питањима мира и безбједности у свијету.

Земље често годинама воде кампању за улазак у СБ УН, а ццак 60-ак држава никада нису добиле прилику да постану привремене чланице СБ УН.
    
Пет нових чланица замјениће Индију, Ирску, Кенију, Мексико и Норвешку, којима је мандат истекао 31. децембра.
    
Остале изабране чланице СБ УН које су изабране прошле године су Албанија, Бразил, Габон, Гана и Уједињени Арапски Емирати.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана