Екстремно високе температуре: Пројекција прогнозе за 2050. већ се остварује

Г.С.
Екстремно високе температуре: Пројекција прогнозе за 2050. већ се остварује

Климатска криза доводи до екстремних временских услова у цијелом свијету, а температуре на сјеверним географским ширинама посебно су осјетљиве на те промјене.

Због тога су метеоролози из UK Met Officea, службене агенције за временску прогнозу у Уједињеном Краљевству, у љето 2020. године истражили дугорочне климатске моделе како би сазнали какве ће температуре прогнозирати за отприлике три деценије, пише ЦНН. 

- Ово није стварна временска прогноза већ примјери вјеројатне прогнозе на основу климатских пројекција - писало је на графици Мет Офиса. Међутим, у понедјељак и уторак, ове претпоставке постају стварност, 28 година раније, пише ЦНН.

- Данашња прогноза за уторак шокантно је идентична за велике дијелове земље - написао је на Твитеру, додајући у каснијој објави како оно што долази у уторак даје увид у будућност.

За 30 година ова ће се прогноза чинити прилично уобичајеном. Предвиђа се да ће почетком сљедеће седмице у Уједињеном Краљевству температуре бити 10 до 15 степени више од уобичајених. 

Највиша температура би се по први пут могла приближити 40 степени Целзијевих, што је метеорологе потакнуло да први пут издају "црвено" упозорење за врућину. Највећа температура икада измјерена била је 38.7 степени Целзијевих 2019. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана