Екстремно ниске температуре у нордијским земљама, у Њемачкој поново поплаве

Танјуг
Екстремно ниске температуре у нордијским земљама, у Њемачкој поново поплаве

КОПЕНХАГЕН - Екстремно ниске температуре праћене олујним вјетром и снијегом изазвале су данас пустош широм нордијског региона, остављајући хиљаде људи без струје, док су други сатима подносили хладноћу заглављени у својим аутомобилима дуж закрчених аутопутева.

Проблема је било и у жељезничком саобраћају, пренио је АП.

Око 4.000 домова остало је без електричне енергије у арктичком дијелу Шведске гдје су температуре пале на минус 38 степени Целзијуса, наводи шведски јавни радио.

У јужном дијелу земље, возачи су били заглављени у аутомобилима или евакуисани у оближњи спортски комплекс гдје су провели ноћ. У сусједној Данској полиција је позвала возаче да избјегавају непотребна путовања, јер су вјетар и снијег погодили сјеверне и западне дијелове земље.

Трајект који је пловио између главних градова Норвешке и Данске коначно је пристао у Копенхагену након што је око 900 путника провело ноћ на броду у Оресунду између Данске и југа Шведске.

У финској Лапонији, у општини Енонтекио, која се налази близу границе са Норвешком и Шведском забиљежена је најнижа температура у земљи ове зиме - минус 42,5 степени Целзијусових. Метеоролози прогнозирају још ниже температуре ове недјеље.

У Њемачкој су обилне кише поново изазвале поплаве. Њемачки канцелар Олаф Шолц планира да данас по други пут ове седмице посјети источни град Сангерхаузен како би прегледао насип и постројење за пуњење врећа пијеском.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана