Екстремно десничарско насиље у порасту у Њемачкој

Танјуг
Foto: Илустрација

БЕРЛИН - Екстремисти крајње деснице извели су више од 2.000 напада у Њемачкој прошле године, наводи се у новом извјешћу групе за људска права VBRG.

"Прошле је године 2.871 особа била директно погођена десничарским политички мотивираним нападима. Ово је највећа бројка до сада", рекао је Роберт Кухе, члан Управног одбора VBRG-а, на конференцији за новинаре у Берлину.

Савјетовалишта VBRG-а у десет савезних њемачких покрајина прошле су године регистрирала 2.093 расистичка напада, који су укључивали вербалне и физичке нападе те паљења избјегличких домова.

"Сваког дана најмање пет људи постане жртвама десничарског насиља у Њемачкој", рекао је Кусцхе и позвао власти да подузму озбиљније мјере против расизма и крајње десничарских група.

У извјештају се наводи да су насилни злочини десничарских екстремиста порасли за више од 15 посто прошле године, углавном у источним њемачким покрајинама.

Њемачка је посљедњих година поприште растућег расизма, потакнутог пропагандом крајње десних група и странака, које су искористиле избјегличку кризу и покушале потакнути страх од имиграната.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана