Експлозије у Запорошкој области и Херсону, Руси гранатирали Купјанск

ГС/Агенције
Foto: Ипортал.ру

МОСКВА/КИЈЕВ - Специјална војна операција у Украјини, дан 696. Наставља се ракетирање украјинске територије – експлозије одјекују у Херсону и у дијелу Запорошке области која је под контролом Кијева. Након пробоја у Доњецкој Народној Републици и ослобађања мјеста Весело, услиједили и масовни напади на положаје украјинске војске дуж остатка линије фронта.

ПВО Украјине оборила четири дрона „шахед“

Противваздушна одбрана оборила је током ноћи четири од седам беспилотних летјелица „шахед“ у четири региона Украјине, саопштиле су Оружане снаге те земље.

Снаге ПВО су дејствовале у областима Одеса, Николајев, Черкаси и Хмељницки.

Руске снаге гађале Купјанск

Руске трупе су јутрос гранатирале Купјанск у области Харков из артиљерије, оштетивши стамбену зграду, саопштио је на Телеграму Олех Сињехубов, начелник Харковске обласне војне управе.

„Оштећен је стамбени објекат. На крову је пронађена неексплодирана граната. Нису пријављене жртве“, написао је Сињехубов.

Најважније из новог брифинга Министарства одбране Русије:

- Руске снаге одбиле су четири напада украјинске војске

- Оружане снаге Русије одбиле су четири напада украјинске војске на краснолиманском правцу, противник је изгубио готово 280 војника;

- Руске снаге одбиле су четири напада Оружаних снага Украјине на подручју насеља Шуми у Белогоровки у ДНР;

- Руска војска одбила је током претходног дана 10 напада јуришних група Оружаних снага Украјине на купјанском правцу, противник је изгубио готово 150 војника,

- Оружане снаге Украјине изгубиле су на доњецком правцу готово 320 војника, хаубицу „мста-б „ и артиљеријско оруђе Д-20;

- Оружане снаге Русије уништиле су украјински радар „ирис-т „ њемачке производње;

- Оружане снаге Русије одбиле су два напада украјинске војске у области Ровнопоља на јужнодоњецком правцу и уништиле људство противника у Константиновки у ДНР;

- Оружане снаге Русије обориле су 20 украјинских дронова, као и један пројектил вишецјевног ракетног система „хајмарс „,

Кијев: Руски ракетни носач с осам „калибра“ у Црном мору

Украјинске поморске снаге саопштиле су да су два руска ратна брода распоређена у Црном мору, укључујући један носач крстарећих ракета „калибр“, с укупном салвом до осам пројектила, преноси Укринформ.

Такође, Русија је, како се наводи, распоредила један ратни брод у Азовско, а један у Средоземно море.

Бијела кућа упозорава Конгрес на брзи пораз Украјине без помоћи

Званичници Бијеле куће упозорили су чланове америчког Конгреса да ће Украјина бити поражена у року од неколико недјеља или мјесеци уколико Вашингтон не пружи Кијеву нови пакет војне помоћи, јавио је Ен-би-си њуз, позивајући се на изворе.

Сарадници предсједника Џозефа Бајдена отворено су рекли законодавцима на приватном састанку у сриједу да би Русија могла да побиједи у рату за неколико недјеља, у најбољем случају, мјесецима, ако Конгрес не одобри додатну војну помоћ Украјини наредних дана.

Бијела кућа је такође забринута да би изгледи да Бајден одустане од обећања да ће Сједињене Државе подржавати Кијев „колико год буде потребно“ могли да утичу на поверење у способност Вашингтона да испуни своје обавезе од стране његових кључних савезника, посебно јужног Кореје и Јапана, преноси ТВ канал.

Истовремено, како је пренио Блумберг, Бајден је изразио наду да ће Сенат већ следеће недјеље моћи да развије закон о граници који ће задовољити и демократе и републиканце.

Републиканци су у Конгресу тражили оштрије имиграционе мјере у замјену за подршку пакету од 110 милијарди долара који укључује средства за војну помоћ Украјини и Израелу. 

„Мислим да ћемо следеће недјеље, барем у Сенату, моћи нешто да смислимо“, поручио је Бајден.

Министарство одбране Русије саопштило је да је уништило јединице Оружаних снага Украјине на подручју Нестерјанке, Работина и Вербова.

 

Руске снаге извеле су ракетне нападе на дио Запорошке области

Руске снаге извеле су ракетне нападе на дио Запорошке области која је под контролом Кијева, а том приликом уништени су објекти инфраструктуре, саопштио је шеф локалне администрације Јуриј Малашко.

Истовремено, представник војне администрације Херсонске области такође тврди да су експлозије одјекнуле и у дијеловима Херсона који су под контролом Кијева, а да су мете такође били објекти инфраструктуре.

Ни у једном извјештају није прецизирано о којим тачно објектима је ријеч.

Јединице руских ракетних лансера „торнадо-С“ извеле су напад на купјанском правцу

Јединице руских ракетних лансера „торнадо-С“ извеле су напад на привремене положаје украјинске војске на купјанском правцу и том приликом нанијела губитке и људству и војној техници, саопштило је руско Министарство одбране.

Како се наводи, њихов положај откривен је уз помоћ дронова, након чега је изведен неочекиван напад.

Процјена је да је украјинска војска у том нападу остала без 560 војника осам борбених возила, 26 аутомобила и осам јединица артиљерије.

Руски јуришни хеликоптери Ка-52 извели су напад на положаје украјинске војске на сватовско-кременском правцу и том приликом ликвидирали људство и уништили украјинску војну технику, саопштило је руско Министарство одбране.

Пилоти су искористили све предности „алигатора“, летјели су на изузетно ниским висинама и долијетели изузетно близу украјинских положаја одакле су отворили ватру. Након извршења задатка су извршили протвракетни маневар и вратили се у базу.

Руска јединица наоружана хаубицом „мста-Б“ уништила је једну украјинску самоходну артиљерију „гвоздика“

Руска јединица наоружана хаубицом „мста-Б“ уништила је једну украјинску самоходну артиљерију „гвоздика“ која се налазила на десној обали Дњепра, саопштило је руско Министарство одбране.

Паљба је изведена из заклона на удаљености од око 20 километара, а нишањење је изведено из помоћ беспилотних летјелица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана