У енергетском систему Украјине проглашена ванредна ситуација

ГС/Агенције
Foto: Танјуг/АП

Рат у Украјини – 296. дан. Експлозије и сирене за ваздушну опасност широм Украјине. Харков и Полтава без струје. Најмање осам људи је погинуло, а 23 повријеђено у украјинском ракетирању у области Луганска под контролом Русије, јавила је у агенција Тас. Владе земаља чланица ЕУ сложиле су се о деветом пакету санкција Русији. Володимир Зеленски сматра да ће наредних шест мјесеци бити "одлучујући" за исход рата.

15.44 - Швајцарска је саопштила да се придружила новим санкција које је ЕУ увела Русији. 

Унија је ових дана увела девети пакет антируских санкција.

15.30 - Нови пакет америчке војне помоћи за Украјину обухватиће додатна ПВО средства, саопштила је Бијела кућа.

„Услиједиће нови пакет одбрамбене помоћи, тренутно нисмо спремни да објавимо шта ће конкретно садржати та помоћ, али можете очекивати нове испоруке додатних ПВО средстава. Све док буду подвргнути ваздушним нападима помагаћемо им да се одбране", рекао је портпарол Беле куће Џон Кирби.

Подсјетимо, већ данима се спекулише да ће Америка одобрити слање ПВО система „Патриот" Украјини.

15:02 - У Кривом Рогу уништен објекат енергетске инфраструктуре

Градоначелник Кривог Рога Александар Вилкул изјавио је да је приликом бомбардовања уништен објекат енергетске инфраструктуре услед чега је у граду уведен режим ванредног искључења струје.

Претходно је саопштено да је узбуна за ваздушну опасност објављена на цјелој територији Украјине, а да су поред Кривог Рога, детонације одјекивале и у Кијеву, Одеси и другим градовима.

14:15 Залужни: Украјина данас оборила 60 од укупно 76 лансираних руских ракета

Украјина је оборила данас 60 од укупно 76 испаљених руских ракета, изјавио је начелник украјинских оружаних снага, генерал Валериј Залужни.

Залужни је написао на Телеграму да је Русија јутрос, према прелиминарним подацима, из региона Каспијског и Црног мора, лансирала укупно 76  ракета, укључујући 72 крстареће ракете (Кс-101, Кс-22) и четири вођене ваздушне ракете (Кс-59) на украјинску кључну инфраструктуру.

Украјински електродистрибутер Укренерго прогласио је ванредну ситуацију у енергетском систему након оштећења енергетске инфраструктуре у јутрошњим ракетним нападима руских снага.

У цијелој Украјини уведена су ванредна искључења електричне енергије, пошто су у јутрошњим руским ракетним нападима оштећени електроенергетски објекти у неколико региона, саопштио је замјеник шефа кабинета предсједника Кирило Тимошенко.

12.56 - У енергетском систему Украјине проглашена ванредна ситуација

Украјинска национална компанија Укренерго прогласила је ванредну ситуацију у енергетском систему након оштећења енергетске инфраструктуре у јутрошњим ракетним нападима руских снага.

Како је објављено на сајту компаније, због руских напада на електроенергетске објекте дошло је до губитка више од 50 одсто потрошње  енергетског система Украјине, преноси Униан.

Русија је јутрос извела масовни ракетни напад на Украјину, а експлозије су се чуле у бројним градовима - Кијеву, Харкову, Запорожју, Дњепру, Кривом Рогу.

10:07 Украјина: У нападу на Криви Рог погиниле двије особе

У ракетном нападу руских снага на Криви Рог две особе су погинуле, а најмање пет повређено, саопштио је начелник Дњепропетровске војне управе Валентин Резниченко.

Навео је да је међу повређенима двоје деце, преноси Интерфакс Украјина.

Резниченко је додао да је погођена стамбена зграда.

09:15 Кличко: Експлозије у два округа у Кијеву

Градоначелник Кијева Виталиј Кличко саопштио је да су јутрос у два округа главног града Украјине одјекнуле експлозије.

Експлозије су се чуле у Десњанском и Дњепровском округу, навео је Кличко, преноси Укринформ.

Украјински медији преносе да руске снаге јутрос изводе масован ракетни напад на Украјину у да су се експлозије чуле у Кијеву, Харкову, Днепропетровској, Запорошкој, Виницкој и Полтавској области.

09:13 Због новог ракетног напада Русије у Украјини проблеми са струјом, Харков у мраку

Руске снаге извеле су јутрос ракетни напад на више украјинских градова и области, а у појединим дијеловима земље јавили су се додатни проблеми у снабдијевању електричном енергијом.

Градоначелник Харкова Игор Терехова саопштио је да је тај гард потпуно без струје, а снабдијевање електричном енергијом прекинуто је и у Полтави, преноси Интерфакс Украјина.

08:36 ЕУ договорила помоћ Украјини од 18 милијарди евра

Лидери Европске уније завршили су посљедњи самит у 2022. години договором о обезбјеђивању помоћи Украјини у износу од 18 милијарди евра сљедеће године и увођењу нових санкција Русији, а такође је донијета одлука о минималном порезу на добит мултикомпанија од 15 посто, преноси Ројтерс.

Одлуке су усвојене након што је Пољска у посљедњем тренутку повукла приговор да се у исти пакет повезује питање помоћи ЕУ-а Украјини с питањем минималне стопе корпоративних пореза, након што се задовољила нешто друкчијом формулацијом у тексту закључака самита ЕУ-а.

Глобални минимални порез на добит од 15 посто договорило је 140 земаља Организације за економску сарадњу и развој (ОЕЦД), како би се спријечило да велике међународне компаније пребацују добит широм свијета како би смањиле своје пореске обавезе.

Америчкиа министарка финансија Џенет Јелен је у писаној изјави поздравила глобални споразум о минималном порезу.

 „Овај историјски споразум помаже у изједначавању услова за пословање у САД и истовремено штити америчке раднике“, рекла је Јелен, наводи Ројтерс.

Владе Европске уније сложиле су се и о деветом пакету санкција Русији због напада Москве на Украјину, саопштиле су дипломате ЕУ.

Пакет ће бити формализован кроз оно што ЕУ назива "писаном процедуром" до сутра у подне, пренио је Ројтерс.

"Наша заједничка одлучност да подржимо Украјину политички, финансијски, војно и у хуманитарној области све док то буде неопходно остаје непрекинута“, рекао је Шолц послије разговора 27  лидера чланица ЕУ у Бриселу.

ЕУ се такође спрема да ограничи цијене природног гаса и пружи подршку својој индустрији, а лидери су својим министрима дали задатак да тај посао заврше у понедјељак.

Сиромашније чланице ЕУ желе координисан одговор и упозориле су богатије земље попут Њемачке да не доносе мјере подршке за своје индустрије без показивања солидарности са остатком блока.

08:46 Експлозије у Кијеву, Одеси, Харкову и Кривом Рогу

Руске снаге ланисирале су на десетине ракета у новом нападу на више украјинских градова, а системи противваздушне одбране активирали су се широм земље, рекли су украјински званичници.

У источном граду Харкову чуле су се експлозије, а локални званичници су рекли да је погођена витална инфраструктура и да је читав град без струје. Слична сутуација је у граду Полтава на североистоку земље.

Власти у црноморском региону Одесе тврде да је и тамо погођена витална инфраструктура.

Свједоци Ројтерса чули су експлозије у престоници Кијеву. Није јасно да ли је ријеч о пројектилима који су прошли кроз противваздушну одбрану.

Није било информација о жртвама и није било јасно која је критична инфраструктура погођена.

Замјеник шефа канцлеарије Зеленског наводи да је у Кривом рогу погођена стамбена зграда и да има људи испод рушевина.

08:23 Тас: Ваздушни напад украјинских снага на Луганск, осморо погинулих

Најмање осам људи је погинуло, а 23 повређено у украјинском ракетирању у области Луганска под контролом Русије, јавила је у агенција Тас, позивајући се на неидентификовани извор из служби за ванредне ситуације.

Гранатирање је уништило зграду у селу Лантративка, а неки људи остали су заробљени под рушевинама, наводи руска агенција.

Из Заједничког центра за контролу и координацију - тIJела за надгледање прекида ватре које је успостављено да помогне у управљању сукобом између проруских и украјинских снага након 2014. године, речено је да су да је украјинска војска испалила три ракете система ХИМАРС на Лантративку.

Шеф "народне милиције" у Луганску такође је на свом Телеграм каналу навео да је било цивилних жртава у украјинском гранатирању града Сватова у петак ујутро. Није навео више детаља о нападу.

07:37 Широм Украјине сирене за ваздушну опасност

Сирене за ваздушни напад огласиле су се рано јутрос су у широм Украјине, укључујући главни град Кијев, због још једног ракетног напада руских снага, рекли су локални званичници.

„Не игноришите упозорења о ваздушним нападима, останите у склоништима", написао је Кирило Тимошенко, заменик шефа кабинета предсJедника у апликацији за размJену порука Телеграм.

Русија је од октобра извршила неколико таласа ракетних напада на украјинску енергетску инфраструктуру, што је изазвало нестанке струје широм земље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана