Г7: Обезбијеђена помоћ за Украјину до почетка 2024.

ГС/Агенције
Г7: Обезбијеђена помоћ за Украјину до почетка 2024.

МОСКВА,КИЈЕВ - Рат у Украјини ушао еј у 449. дан. Сирене за ваздушну опасност током ноћи су се огласиле широм Украјине, а у појединим областима пријављене су и експлозије. Предсједник Украјине Володимир Зеленски одржао је састанак са представницима војних ресора, на којем је било ријечи о офанзиви и одбрани. Портпарол руске Источне бојне групе Александар Гордејев рекао је да су тимови који управљају вишецијевним ракетним системима “град” погодили су у посљедња 24 часа положај украјинске војске и украјинско складиште муниције у Запорошкој области.

Медведев: Преговори могући само са Америком

Москва може да води преговоре о Украјини само са Вашингтоном, и то само о условима послијератног свјетског поретка, али је о томе рано говорити, рекао је замјеник предсједника руског Савјета безбједности Дмитриј Медведев.

Према његовим ријечима, с обзиром на то да је о томе рано говорити, онда преговори сада уопште нису потребни.

-Можемо да разговарамо само са шефовима, тачније само са Вашингтоном, других саговорника нема, и само о условима послијератног свјетског поретка, иако је рано о томе говорити - рекао је Медведев, коментаришући изјаву предсједника Европске комисије Урсуле фон дер Лајен да треба одбацити све мировне иницијативе које предвиђају равноправне преговоре између Русије и Украјине.

“Фајненшел тајмс”: Кијев има на располагању пет мјесеци да покаже “напредак”

Украјина има пет мјесеци на располагању да покаже становити “напредак” САД и другим присталицама са Запада, да их убиједи у своје планове за сукоб са Русијом, пише лист “Фајненшел тајмс”.

-Запад не може вјечно слати војну помоћ Кијеву - рекао је један од виших званичника листу.

Вашингтон улази у изборни циклус и мора да покаже да огромна војна помоћ САД и савезника Украјини није била узалудна.

-Веома је важно за Америку да “прода” овај рат као успјешан, као и да на домаћем фронту докаже да су сви ти пакети помоћи били успјешни у смислу напредовања Украјине - рекао је неименовани европски званичник листу.

Анкете показују да јавна подршка Украјини опада у САД, а администрација предсједника Џозефа Бајдена мора да покаже да су десетине милијарди долара које је потрошила на помоћ Кијеву направиле велику разлику на првим линијама фронта, наводе медији.

Према изворима листа, Вашингтон вјерује да су наредних пет мјесеци од кључне важности за исход сукоба.

-Ако дођемо до септембра и Украјина не постигне знатне добитке, онда ће међународни притисак на Запад да крене у преговоре бити огроман - рекао је други извор листу.

У септембру ће се један за другим одржавати Генерална скупштина УН и самит лидера Г20. Оба догађаја би се могла искористити да зараћене стране сједну за преговарачки сто, наводи “Фајненшел тајмс”.

Извори су упозорили да ће и западна војна подршка Кијеву достићи своје границе.

-Порука Кијеву је у суштини да је ово најбоље што ћете добити - рекао је европски званичник за лист.

Он је додао да нема више флексибилности у америчком буџету да се настави исписивање чекова, а европске фабрике оружја раде пуним капацитетом.

Сједињене Америчке Државе су и даље највећи помагач Украјине када је ријеч о снабдијевању оружјем. Савезници Вашингтона су забринути због његовог капацитета да задржи ту подршку и очекују да ће се она смањити 2024. године усред предсједничких избора у САД.

-Не можемо заувијек задржати исти ниво помоћи - рекао је европски званичник, додајући да би тренутни ниво подршке могао да се одржи годину или двије, али не више.

Зеленски допутовао у Џеду ради састанка Арапске лиге

Предсједник Украјине Владимир Зеленски допутовао је у саудијски град Џеду, како би присуствовао самиту Арапске лиге, јавила је саудијска државна телевизија Хадат.

Он је у Џеду стигао авионом Владе Француске.

Зеленски ће током викенда учествовати и у самиту Групе седам (Г7) у Хирошими.

Г7: Обезбијеђена помоћ за Украјину до почетка 2024. године

Лидери Групе седам (Г7) саопштили су данас да су обезбиједили новчану помоћ за Украјину за ову годину и почетак 2024. године, пошто су поновили своју „посвећеност пружању финансијске и војне подршке у њеној борби против Русије“.

-Данас предузимамо нове кораке како бисмо осигурали да Русија незаконита агресија на суверену државу Украјину не успије и како бисмо подржали украјински народ у његовој потрази за праведним миром заснованом на поштовању међународног права - наводи се у саопштењу лидера Г7 који су се састали у Хирошими, преноси Ројтерс.

Додаје се да је потребно “потпуно и безусловно” повлачење руских трупа из Украјине, као и да су земље чланице договориле додатне санкције против Москве.

-Уводимо даље санкције и мјере како бисмо повећали трошкове Русији и онима који подржавају њене ратне напоре. Такође желимо да осигурамо да Русија више не буде у стању да користи расположиве енергенте против свијета - наводи се у заједничком саопштењу, преноси BBC.

Истиче се да ће државе чланице Г7 пружати финансијску, хуманитарну, војну и дипломатску подршку Украјини докле год то буде било потребно.

Зеленски онлајн на самиту Г7

Предсједник Украјине Володимир Зеленски учествоваће онлајн на самиту Г7, који се одржава у Јапану, саопштила је данас прес служба украјинског Савјета за националну безбједност и одбрану.

-Украјински предсједник Володимир Зеленски учествоваће онлајн на састанку лидера Г7 у Јапану -  наведено је у саопштењу, преноси Интерфакс Украјина.

Претходно је секретар украјинског Савјета за националну безбједност и одбрану Олексиј Данилов, потврдио да ће Зеленски присуствовати самиту Г7 у Хирошими.

 

Кијев: Русија покушава да поврати територију око Бахмута, одбијамо нападе

Руске снаге покушавају да поврате територију коју су изгубиле око Бахмута на истоку Украјине, али кијевске снаге одбијају нападе, изјавила је данас замјеница украјинског министра одбране Хана Малијар.

Она је рекла да су руске снаге оствариле неке добитке у самом граду, али да га не контролишу, те да борбе и даље бјесне, преноси Ројтерс.

Малијар је јуче изјавила да су украјинске трупе оствариле напредак око Бахмута, те да је војска повратила око 20 квадратних километара у посљедњих неколико дана.

Истакла је да догађаје у Бахмуту не треба извлачити из контекста.

-На примјер, у року од неколико дана, наше трупе су ослободиле око 20 квадратних километара од непријатеља на северу и југу предграђа Бахмута, док истовремено, непријатељ нешто напредује у самом Бахмуту, потпуно разарајући град артиљеријом. Тешке борбе се настављају са различитим резултатима - рекла је она и додала да Русија шаље још падобранаца.

Украјинска војска саопштила је прошле недјеље да је почела да потискује руске снаге око Бахмута послије мјесеци тешких борби, а Москва је признала да су се њене снаге повукле сјеверно од града.

Ројтерс наводи да Москва види Бахмут као одскочну даску ка освајању остатка региона Донбаса.

Гордејев: Уништено складиште муниције у запорошкој области

Тимови који управљају вишецијевним ракетним системима “град” погодили су у посљедња 24 часа положај украјинске војске и украјинско складиште муниције у Запорошкој области, саопштио је портпарол руске Источне бојне групе Александар Гордејев.

-Тимови вишецијевних ракетних система жградж уништили су привремени положај украјинске војске у правцу Запорожја и складиште муниције у насељу Малиновка - рекао је Гордејев за ТАСС.

Артиљеријске јединице групе погодиле су два положаја на којима се налазе украјински минобацачи близу Белогорја и Новоданиловке, као и положаје војске код насеља Каменско, Новоданиловка и Малаја Токмачка.

Гордејев је додао да су тимови противваздушне одбране оборили три украјинска дрона.

Нове британске санкције Русији усмјерене на енергетику и жито

Британија је данас увела нови пакет санкција Русији, чија су мета компаније повезане с крађом украјинског жита и лица укључена у испоруку руских енергената.

Санкције су усмјерене на главне руске енергетске компаније и компаније за транспорт оружја, укључујући оне повезане са руском државном компанијом за нуклеарну енергију “Росатом” и власника “Руске бакарне компаније” Игора Алтушкина.

Лондон је увео санкције Олегу Ромањенку, шефу нуклеарке Запорожје. На листи је и 13 чланова борда директора “Гаспромњефта”, пет члнова одбора директора “Трансњефта”, предсједник концерна “Калашњиков” Алан Лушинков и директор концерна Владимир Лепин.

На листи санкционисаних је 86 лица и ентитета.

Санкције се односе на руски сектор енергетике, металске индустрије, одбране, транспорта и финансија, саопштило је британско Министарство спољних послова.

У саопштењу се наводи да је ово још један начин притиска на Русију “која користи те секторе као потпору својој војној машинерији”.

Санкције су услиједиле након што је премијер Риши Сунак најавио нове забране увоза руских дијаманата и бакра, алуминијума и никла.

Санкције погађају производњу напредних материјала и технологије, укључујући ласере, преноси РИА Новости.

Заједно са САД, Британија и остатак великих економија Г7 објавиће овог викенда нове санкције и мјере контроле извоза у вези са Русијом, на самиту у Јапану.

 

Украјина: Јутрос уништено 19 од 28 руских дронова и пројектила

Украјинска војска саопштила је да је рано јутрос уништила 19 дронова и пројектила од 28 колико их је Русија укупно лансирала.

-Три ракете лансиране из Црног мора и 16 дронова су оборени. Гранатирање се наставља скоро свакодневно - рекао је портпарол украјинских ваздухопловних снага Јуриј Ихнат, преноси Ројтерс. Русија је овог месеца повећала број ракетних напада, а украјинске власти тврде да је разлог за то страх Москве од очекиване контраофанзиве. Раније је објављено да су се током ноћи широм Украјине огласиле сирене за ваздушну опасност, као и да су у појединим областима пријављене експлозије, али није било жртава.

Украјински званичник потврдио, Зеленски ће присуствовати самиту Г7

Украјински предсједник Володимир Зеленски присуствоваће самиту Г7 у Хирошими, потврдио је данас Олексиј Данилов, секретар украјинског Савјета за националну безбједност и одбрану.

-Тамо ће се одлучивати о веома важним стварима и због тога је присуство нашег предсједника од суштинског значаја за одбрану наших интереса - рекао је Данилов, преноси Ројтерс.

Раније је објављено да ће на самиту Г7 главни фокус лидера земаља чаница бити у Украјини, а очекује се да ће САД и друге чланице представити нове санкције и мјере контроле извоза усмјерене против Русије због рата у Украјини.

Столтенберг: НАТО ће стајати уз Украјину онолико дуго колико је потребно

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао је да ће „НАТО стајати уз Украјину онолико дуго колико је потребно“, и  нагласио да је увјерен да „украјинске снаге имају способности које су им потребне да поново заузму окупирану земљу“.

Подсјетио је да је подршка НАТО савезника еволуирала кроз различите фазе сукоба и поздравио недавне најаве савезника о обезбеђивању крстарећих пројектила и обуци украјинских пилота да користе западне борбене авионе.

Мишел: ЕУ ће ограничити трговину руским дијамантима

Европска унија намjерава да ограничи трговину дијамантима из Русије у оквиру новог пакета санкција усмjерених против Москве, изјавио је предсjедник Европског савjета Шарл Мишел.

-Ограничићемо трговину руским дијамантима - поручио је Мишел уочи почетка самита Г7 у Хирошими и додао да разговори о наредном пакету санкција још увijек трају, преноси ТАСС.

Eксплозије и сирене за ваздушну опасност, нема жртава

Сирене за ваздушну опасност током ноћи су се огласиле широм Украјине, а у појединим областима пријављене су и експлозије, међутим није било жртава.

Нису забиљежени напади на инфраструктуру или цивилне циљеве, преноси Ројтерс.

Из украјинске војске је саопштено да су руски авиони у ваздуху и да постоји постоји опасност од удара хиперсоничних пројектила Кинжал.

Шеф кијевске војне администрације Сергеј Попко рекао је да су руске снаге послале велики број дронова ка украјинској престоници, али да су украјинске снаге уништиле све вадзушне циљеве.

-Ова тактика Кремља је покушај да се надјачају наше противваздушне снаге и изврши психолошки притисак на цивиле. То се неће догодити - поручио је Попко на Телеграму.

Званичници у Доњецкој области, која је под контролом Москве, саопштили су да су украјинске снаге после поноћи испалиле осам пројектила на град Доњецк, али није наведено да ли је било жртава, преноси ТАСС.

Зеленски одржао састанак војног кабинета о ситуацији на фронту

Предсједник Украјине Володимир Зеленски одржао је састанак са представницима војних ресора, на којем је било ријечи о офанзиви и одбрани, као и о добијању додатних система ПВО и наоружања дугог домета.

-Одржан је састанак војног кабинета. Ово је наш посебан формат рада у уском кругу са онима који су задужени за одбрану државе. Ту су били команданти кључних области фронта, као и главнокомандујући, генералштаб, обавјештајне службе, обезбјеђење. Веома садржајан посао - саопштио је  Зеленски у видео снимку објављеном на Телеграм каналу, преноси РИА новости.

Предсједник Украјине је навео да су „одбрамбене бригаде” извршиле главне стратешке задатке, али није износио детаље уз образложење да „сада није вријеме”. Он је истакао да су приоритети рада за ову нејдељу и у блиској будућности добијање међународне подршке у виду додатних система ПВО, пројектила, авиона и наоружања дугог домета.

Предсједник украјинског парламента Руслан Стефанчук је током посете Норвешкој најавио да ће Кијев „врло брзо“ добити још више НАСАМС система противваздушне одбране средњег домета, подсећа руска агенција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана