Експлозија у Белгороду, има повријеђених

ГС/Агенције
Експлозија у Белгороду, има повријеђених

МОСКВА, КИЈЕВ - Рат у Украјини ушао је у 420. дан. Москва тврди да су руске снаге уништиле штаб украјинске војске у Бахмуту. Снажна екплозија одјекнула је у Белгороду, а повријеђене су двије особе.

Шеф дипломатије Кине: Не распаљујемо ситуацију у Украјини

Шеф дипломатије Кине Ћин Ганг изјавио је данас да та земља не распаљује ситуацију у Украјини, већ се залаже за мирно рјешавање међународних спорова кроз дијалог и дипломатију.

Истакао је да се Кина противи покушајима подизања зидова и баријера који доводе до прекида у у међународним ланцима снабдевања, преноси Ројтерс.

Украјина: Русија напала са 10 дронова, осам смо уништили

Генералштаб Оружаних снага Украјине саопштио је јутрос да су руске снаге напале Украјину са 10 дронова Шахед-136, од којих је осам уништила украјинска ПВО.

Истовремено, градска управа Кијева саопштила је да је уништено осам дронова који су били лансирани на главни град, преноси Униан.

Како се наводи, то је први напад на Кијев након 25 дана. У нападу није било повријеђених нити материјалне штете.

Писторијус: Није вријеме за одлуку о чланству Украјине у НАТО-у

Министар одбране Њемачке Борис Писторијус изјавио је да сада није вријеме за одлуку о чланству Украјине у НАТО.

-Чланство Украјине у НАТО тренутно није на дневном реду - рекао је Писторијус за ЗДФ.

Према ријечима љемачког министра, неће бити брзе одлуке о томе да ли ће се Украјина придружити ЕУ или НАТО-у.

-Врата су отворена, али сада није вријеме за одлуку - сматра Писторијус.

Додао је да пријем Украјине у НАТО мора бити размотрен након завршетка рата, а не "сада из солидарности".

Писторијус сматра да Украјина мора да добије рат, али да то не значи нужно да ће рат бити добијен војно.

-Циљ мора бити мировни споразум који укључује повлачење Русије - рекао је Писторијус.

Кјодо: Г7 разматра скоро потпуну забрану извоза у Русију

Чланице Групе седам индустријски најразвијенијих земаља, у оквиру проширења антируских санкција, разматрају скоро потпуну забрану извоза у Русију, објавила је агенција Кјодо, позивајући се на извор из јапанске владе.

Земље Г7 већ су обуставиле извоз у Русији широког спектра артикала, укључујући производе који се могу користити у војне сврхе и луксузну робу.

Међутим, најновији план могао да прошири трговински ембарго на половне аутомобиле, гуме, козметичке артикле и одјећу, рекао је извор агенције.

Наредни самит Г7 биће одржан у јапанском граду Хирошима од 19. до 21. маја.

 

Двије особе су повријеђене у експлозији у Белгороду

Двије особе су повријеђене у експлозији која је касно синоћ потресла град Белгород на југозападу Русије, саопштио је гувернер Белгородске области Вјачеслав Гладков.

-Према прелиминарним информацијама, двие особе су повријеђене. Једна жена, која је задобила повреду главе, хоспитализована је у Градској болници број 2 у умјерено тешком стању. Друга жена је задобила огреботине на кожи и одбила је хоспитализацију након указане неоопходне лекарске помоћи -написао је Гладков на Телеграму, преноси ТАСС.

Он је додао да су усљед експлозије оштећена четири стана у једној стамбеној згради, а становницима је понуђен привремени смјештај у хотелу.

-Зграду ће прегледати специјалисти. Ако дође до оштећења потпорног зида, измјестићемо цијели дио зграде - написао је гувернер Белгородске области и навео да су оштећена и четири аутомобила.

Како се наводи, основан је кризни центар за прикупљање свих информација о инциденту, а на лицу места су истражитељи и спасилачки тимови руског министарства за ванредне ситуације.

У експлозији у Белгороду оштећени станови, направљен кратер широк 20 метара

Неколико станова оштећено је у експлозији која је потресла југозападни руски град Белгород, у истоименој области на граници са Украјином, навео је на Телеграму градоначелник Валентин Демидов.

-Неколико станова је оштећено у експлозији. Свим оштећеним становницима је понуђен принудан смјештај у хотелу - додао је Демидов, преноси ТАСС.

Он је додао да се затекао у близини експлозије у вријеме када се догодила синоћ и да, према његовим информацијама, нико није рањен.

Регионални гувернер Белгорода Вјачеслав Гладков рекао је раније током вечери да се експлозија догодила у Белгороду, да су разбијена стакла, оштећени аутомобили и да је се створио кратер дубок 20 метара широк око 20 метара.

Узрок експлозије засад није објављен.

САД низу означиле Вагнер као "страну терористичку организацију"

САД нису означиле руску приватну војну групу Вагнер као "страну терористичку организацију" упркос њеним акцијама у Украјини, изјавио је портпарол Беле куће Џон Кирби.

-Ми их нисмо тако оквалификовали и то је све што имам да кажем о томе - додао је Кирби, преноси Ројтерс.

Он је навео и да та паравојна група и даље покушава да преузме контролу над стратешким градом Бахмутом у источној Украјини.

Словенија ће се придружити заједничком програму ЕУ за набавку муниције Украјини

Словеначка влада одлучила је данас да ће уредбом подржати пројектат заједничке набавке муниције за Украјину оног тренутка када министар одбране Марјан Шарец потпише тај документ са Европском агенцијом за одбрану (ЕДА), саопштило је министарство одбране.

-Пројекат ЕДА доноси оквир за сарадњу земаља на пројекту и стога нема финансијских посљедица по Словенију - додало је министарство, пренијела је агенција СТА.

Досад су Норвешка и 32 чланице Европске уније потписале пројекат, који је раније ове године договорен на састанку министара одбране и спољних послова земаља ЕУ.

У питању је дио плана да се Украјини обезбеди милион комада артиљеријске муниције калибра 155 милиметара у наредних 12 мјесеци.

Артиљеријске гранате ће доћи из заједничких набавки, као и из постојећих залиха, уз помоћ двије милијарде евра из ЕУ фондова доступних за суфинансирање.

Дио плана је и да се ојача индустрија европске одбране и производних капацитета, о чему су разговарали европски комесар за јединствено тржиште Тијери Бретон, премијер Словеније Роберт Голоб, министар Шарец и министар економије Матјаж Хан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана