Експлозија цијене гаса у Њемачкој: Повећање чак 112 одсто

Г.С.
Експлозија цијене гаса у Њемачкој: Повећање чак 112 одсто

Њемачка домаћинства суочиће се са повећањем цијена гаса за 112 одсто, а струје за 44 одсто у новој години, према истраживању тржишта портала "Верифокса".

Просјечна породица са потрошњом струје од 4.000 киловата за сат мораће од јануара до краја године да плати у просјеку 1.764 евра, док ће горња цијена обезбједити обуставу раста цијена за само пет одсто, пише лист "Ханделсблат", преноси РТ.

"Упркос томе што ће савезна влада убудуће ограничавати цијене енергената, потрошачи електричне енергије ће у јануару плаћати у просјеку 44 одсто више него у јесен 2021. године, када су цијене енергената почеле да расту. Што се тиче гаса, очекује се повећање чак 112 одсто", наводи се у листу.

Како би дјелимично растеретила потрошаче, савезна влада у марту увешће ограничења цијена струје и гаса, што ће се ретроспективно одразити на јануар и фебруар. Након тога, домаћинства ће плаћати највише 40 центи за киловат по сату, а ова цијена ће се односити на 80 одсто утрошене енергије. Што се тиче гаса, горња граница цијене ће бити 12 центи за киловат по сату енергије произведене из гаса (1,30 долара по кубном метру гаса).

Публикација напомиње да ће ова мјера само мало ублажити нагло повећане трошкове за струју и гас.

Према истраживању компаније, просјечна породица са потрошњом струје од 4.000 киловат за сат мораће од јануара до краја године да плати у просјеку 1.764 евра. Истовремено, горња цијена ће обезбједити обуставу раста цијена за само пет одсто.

Што се тиче потрошње гаса, ефекат горње цијене ће бити израженији, али ће у просјеку једно домаћинство и даље трошити дупло више него прије двије године (1457 умјесто 894 евра), а горња цена ће уштједети само 5,6 центи од просјечне цијене од 17,6 центи за киловат по сату (0,60 са 1,92 долара по кубном метру гаса).

Поред тога, снабдијевачи ће крајњем кориснику наплаћивати накнаду за пролазак електричне енергије кроз мреже држава кроз које пролази, што ће годишњи рачун повећати у просјеку за 57 евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана