Експлодирао гејзир у чувеном националном парку (VIDEO)

Танјуг
Експлодирао гејзир у чувеном националном парку (VIDEO)

ШАЈЕН - У националном парку Јелоустоун, у САД, догодила се неочекивана експлозија гејзира, што је приморало више десетина посјетилаца да се склоне на безбједније мјесто.

Хидротермална експлозија догодила се у геотермалном подручју "Бисквит басину, познатом по термалним изворима и гејзирима, недалеко од "Олд Фејтфул" гејзира у Националном парку Јелоустоун.

Није било извјештаја о повријеђенима, али је зона басена затворена због безбједности посјетилаца, преноси АП.

Научник Мајк Поланд из Јелоустонске вулканске опсерваторије рекао је да би експлозија могла да буде резултат зачепљеног пролаза у водоводној мрежи гејзира.

-Зачепљење би довело до накупљања топлоте и притиска, као што се дешава у експрес лонцу -рекао је Поланд.

Он је додао да се такве ерупције периодично дешавају, обично када у тој зони нема посјетилаца.

Такође је рекао да се највећи познати кратер који је настао од хидротермалне експлозије на Земљи налази у Јелоустону. Научници претпостављају да је низ хидротермалних експлозија створио тај кратер пре око 13.800 година у области залива Мери на сјевероисточној страни језера Јелоустон.

-Оно што смо видјели било је спектакуларно и дефинитивно опасно. Али у односу на оно што се дешавало у Јелоустону у прошлости, ово је минорно, али је добар подсјетник на опасност у Јелоустону -казао је Поланд.

Експлозија се догодила код геотермалног извора "Блек дајмонд" , познатог по својим тамним бојама које подсјећају на црни дијамант.

Од 1890. године најмање 22 особе умрле су од повреда повезаних с геотермалним инцидентима у и око Националног парка Јелоустоун.

Посјетиоци редовно добијају упозорења да се не удаљавају са шеталишта и стаза у термалним областима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана