Експерти УН: Убиства три Палестинца на Западној обали личе на ратни злочин

Танјуг
Foto: Принтскрин

ЖЕНЕВА - Убиство тројице Палестинаца у болници на окупираној Западној обали прошлог мјесеца од стране израелских командоса прерушених у медицинске раднике и муслиманке би могли би бити класификовани као ратни злочини, саопштила је данас група експерата УН-а.

Ти мушкарци убијени су 29. јануара у заједничкој тајној операцији израелске војске, службе безбједности Шин Бет и граничне полиције у болници Ибн Сина у Џенину, саопштила је израелска војска.

"Према међународном хуманитарном праву, убијање беспомоћног повријеђеног пацијента који се лијечи у болници је ратни злочин. Прерушавајући се у наизглед безопасно медицинско особље и цивиле, израелске снаге су прима фацие починиле ратни злочин перфидности, који је забрањен у свим околностима", рекли су експерти, подсећајући на смрт Басела Ал-Газавија.

Експерти, који су посебни известиоци УН за људска права, су такође позвали Израел да покрене истрагу о убиству тројице мушкараца, преноси Ројтерс.

На снимцима из болнице види се група од десеторо људи, обучени у цивилну и медицинску одјећу, укључујући троје у марамама и женској одјећи, како ходају ходником наоружани јуришним пушкама.

Израелска војска је тада саопштила да је један од мушкараца био припадник милитантне палестинске групе Хамас, који управља Газом, а остали су наводно радили за бригаду Џенин и оружано крило Исламског џихада.

Званични Тел Авив није коментарисао наводе експерата УН.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана