Експерти тврде да свјетску економију у 2024. очекује пригушен раст и неизвјесност

Танјуг
Foto: Илустрација

ДАВОС- Глобалну економију у 2024. години очекује пригушен раст и неизвјесност која проистиче из геополитичких сукоба, строгих услова финансирања и реметилачких утицаја вјештачке интелигенције (АИ), показало је данас објављено истраживање економских стручњака које се спроводи сваке године уочи годишњег састанка Свјетског економског форума (СЕФ) у Давосу.

У истраживању је учествовало више од 60 економиста из јавног и приватног сектора, а око 56 одсто анкетираних сматра да ће глобални економски услови ослабити ове године, објавио је СЕФ.

Већина анкетираних очекује умерен или јачи привредни раст у Кини и Сједињеним Америчким Државама, док постоји широк консензус да ће Европа 2024. године имати слаб или веома слаб раст.

Стручњаци су исказали већи оптимизам поводом региона јужне Азије и Источне Азије и Пацифика пошто велика већина експерата очекује бар умерен економски раст у овом областима. Велики проценат анкетираних, чак 70 одсто, очекује да ће финансијски услови и политика високих каматних стопа ослабити у 2024. години као последица пада инфлације и попуштања затегнутости на тржишту рада.

 Развој вјештачке интелигенције (АИ) ће неједнако утицати на светску привреду пошто 94 одсто стручњака сматра да ће вештачка интелигенција значајно унаприједити продуктивност у економијама са високим дохотком у наредних пет година, док само 53 одсто експерата сматра да ће се то десити у привредама са ниским дохотком.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана