"Економист": Офанзива на Курск покренута из очаја

Срна
"Економист": Офанзива на Курск покренута из очаја

КИЈЕВ - Командант украјинских снага Александар Сирски планирао је и наредио напад на руски регион Курск као свој посљедњи покушај да остане на тој позицији, пише портал "Економист".

Према наводима портала, Кијев о плану о упаду у регион Курск није обавијестио своје западне менторе из бојазни да би операција била отказана или да ће се детаљи појавити у јавности.

Извори блиски плановима за највећи упад украјинских снага до сада, Сирски је био на путу да буде отпуштен само неколико седмица прије због губитака на војном пољу у Донбасу.

"Сирски, који је преузео функцију команданта у фебруару борио се са тешком ситуацијом коју му је оставио претходник на том положају Валериј Залужни али и са кашњењем подршке са Запада. Осим тога, био је, према неким извјештајима и под притиском блиског сарадника предсједника Владимира Зеленског, Андреја Јермака", пише портал.

"Економист" истиче да је Сирски кренуо у "храбру коцку из очаја" и да је испред себе имао неколико опција, попут напада на пограничне регионе Курск или Бријанск или неку комбинацију оба али је главни циљ био да се руске снаге одвуку од Донбаса те да се стекну адути за неке будуће преговоре.

У чланку се наводи да је Сирски планове држао у строгој тајности и о томе је разговарао само са одабраном групом званичника а Зеленског је о напретку директно обавјештавао, што је значило да ће и западни савезници остати необавјештени.

"Претходне двије операције Сирском је упропастио Запад. Подаци о једној су достављени Русима а добио је инструкције да другу обустави", изјавио је један од извора портала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана