Еколошки активисти на протестним скуповима у више од 50 земаља током викенда

Танјуг
Еколошки активисти на протестним скуповима у више од 50 земаља током викенда

ЛОНДОН - Еколошки активисти намјеравају да организују протестне скупове у више од 50 земаља током викенда, током којих ће тражити од влада да постепено укидају сагоријевање фосилних горива која загријавају планету и изазивају климатске промјене.

У условима све већег броја смртних случајева и економског разарања изазваног разорним поплавама, шумским пожарима и сушом, демонстранти планирају више од 500 скупова у 54 земље, од Пакистана и Нигерије до САД, преноси Ројтерс.

Организатори протеста очекују да ће глобално гледано на скуповима током викенда бити присутно више од милион људи, што би ову акцију могло да учини најмасовнијом од међународним климатским протестом од прије пандемије ковид-19, када је покрет који је предводила шведска активисткиња Грета Тунберг довео до тога да се милиони људи широм свијета придруже маршевима, наводи британска агенција.

Организатори су саопштили да ће позвати владе да одмах укину субвенције за нафту и гас и да откажу све планове за проширење производње.

Владе су прошле године потрошиле рекордних 7 билиона долара на субвенције за нафту, гас и угаљ, према анализи ММФ-а.

Демонстрације се одржавају два мјесеца прије овогодишњег климатског самита УН ЦОП28, гдје више од 80 земаља планира да се заложи за постизање глобалног споразума о постепеном укидању угља, нафте и гаса.

Сагоријевање фосилних горива је главни узрок климатских промјена, али се земље никада нису сложиле у климатским преговорима УН да поступно укидају фосилна горива,  иако су се обавезале да ће постепено укидати употребу енергију угља, наводи Ројтерс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана