Европска Комисија донијела мјеру против тзв. Косова-није присуствовало потписивању споразума

Танјуг
Европска Комисија донијела мјеру против тзв. Косова-није присуствовало потписивању споразума

БРИСЕЛ- Такозвано Косово није данас присуствовало потписивању споразума о учешћу у програму Дигитална Европа, јер је Европска Комисија повукла позив да се прикључе овом програму као једну мјеру које Брисел спроводи против Приштине.

Тај Споразум је обухватао сарадњу са земљама Западног Балкана, а у име Србије потписао га је министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић.

Споразум о Програму Европске уније, Дигитална Европа за период 2021-2027, има за циљ јачање међународне сарадње и подршку економском развоју са посебним акцентом на мала и средња предузећа.

Тим Програмом омогућило би се правним субјектима Србије учешће у конкурсима за додјелу бесповратних средстава у областима рачунарства високих перформанси, вјештачке интелигенције, напредних дигиталних вјештина, развоја и најбоље примјене дигиталних капацитета и интероперабилоности.

На основу споразума правна и физичка лица са пребивалиштем, односно сједиштем у Србији ће у Европској унији моћи да аплицирају за финансирање својих пројеката и биће у равноправном положају са субјектима из земаља чланица ЕУ, чиме ће се у великој мјери побољшати услови за рад и развој у области дигитализације.

Укупна вриједност овог седмогодишњег програма процјењује се на 7,5 милијарди евра, од чега је највише оприједељено за области рачунарства високих перформанси 2,2 милијарди евра и вјештачку интелигенцију 2,1 милијарди евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана