Еј-Би-Си отказао републиканску дебату, Хејли неће да учествује ако нема Трампа

Танјуг
Foto: Агенције

ВАШИНГТОН- Америчка ТВ мрежа "Еј-Би-Си њуз" отказала је следећу републиканску дебату, након што је бивша гувернерка Јужне Каролине Ники Хејли рекла да у њој неће учествовати ако се не појави и бивши предсједник САД Доналд Трамп.

Трамп је досад одбијао да учествује у било којој од дебата у процесу унутарстраначких избора за републиканског председничког кандидата, чиме је гувернер Флориде Рон ДеСантис остао као једини могући учесник догађаја планираног за четвртак у Њу Хемпширу.

"Имали смо пет сјајних дебата у овој кампањи. Нажалост, Доналд Трамп их је све избјегао. Нема више гдје да се сакрије.

Сљедећа дебата коју ћу водити биће или са Доналдом Трампом или са Џозефом Бајденом", рекла је Хејли. 

Њена изјава објављена је дан након најважнијих унутарстраначких избора у Ајови, на којима је Трамп освојио половину гласова и побиједио са великом разликом испред Хејлијеве, која је освојила нешто више од 19 одсто, и ДеСантиса, који је освојио 21 одсто гласова.

Тај њен потез би, такође, могао бити резултат последње дебате у Ајови, у којој су учествовали само Хејли и ДеСантис. Хејлијева није наступила онако како се очекивало, тако да ју је ДеСантис на крају победио и избио на друго мјесто.

"Наша намера је била да будемо домаћин дебате која би произашла из избора у Ајови, али смо увијек знали да ће то зависити од кандидата и исхода те трке", навео је  Ван Скот у саопштењу.

Одлука Хејлијеве, такође, доводи у питање одржавање још једне дебате у Њу Хемпширу, која је заказану за недељу на "Си-Ен-Ену" .

ДеСантис је реаговао на платформи X, рекавши да се Хејли "плаши дебате јер не жели да одговара на тешка питања". Он ју је, такође, оптужио да се "кандидује за Трампову потпредсједницу" и рекао да се "радује дебати о два празна подијума ове недјеље".

Трампов портпарол Стивен Чунг је у уторак назвао Хејлијеву "очајничким глобалистом који жели веће порезе, отворене границе и Кину која доминира Сједињеним Државама", додајући да су "због тога једини људи који гласају за њу демократе који покушавају да се умешају у републиканске предизборе".

С обзиром да се републиканска кампања сада помјера у Њу Хемпшир, уочи предизбора у тој држави следеће недјеље, Хејли је изразила уверење да ће њена приврженост тој држави и анкете које јој показују да има подршку, пружити њеној кампањи замах потребан да смањи Трампову предност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана