Египатски тенкови на граници са Газом

ГС/Агенције
Египатски тенкови на граници са Газом

Сукоб израелске војске и Хамаса траје 25 дана. Сирене за ваздушну опасност огласиле су се у области око града Ејлата, а израелска војска је саопштила да је узбуна услиједила због могућег доласка непријатељске летјелице. Палестински милитантни покрет Хамас је саопштио да његови борци узвраћају из тешког пешадијског наоружања и  противтенковским ракетама према израелским снагама у сјеверној и јужној Гази. Израел је пристао да свакога дана пушта 100 камиона хуманитарне помоћи у Појас Газе, послије интензивног дипломатског ангажмана администрације предсједника САД Џозефа Бајдена, изјавио је амерички званичник за Тајмс оф Израел.

Нетанијаху: Документ о пресељењу Палестинаца у Египат нема толики значај

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху саопштио је данас да документ којим се предлаже пресљење Палестинаца из Појаса Газе на Синајско полуострво у Египту нема толики значај, пошто је ријеч о ''прелиминарном документу''.

-Као и десетине таквих докумената које припремају политички и безбједносни ешалони. „Дан послије“ је тема о којој званични израелски канали нису разговарали, јер су сада усредсређени на демонтажу Хамасових управљачких и војних способности - наводи се у саопштењу Нетанијахуовог кабинета, преноси Си-Ен-Ен. Документ је датиран на 13. октобар, што је само неколико дана након напада палестинске милитантне групе Хамас на Израел, а у њему Министарство обавештајних служби износи три опције за поступање са цивилима у Појасу Газе.

Аутори документа су закључили да би тзв. ''Алтернатива Ц'', која предвиђа премјештање цивилног становништва Газе у сјеверни Синај, била најбоља за дугорочну безбједност Израела.

Као дио плана, градови са шаторима били би изграђени на том подручју, а трајнија насеља била би изграђена касније.

У плану се такође позива на отварање хуманитарног коридора за помоћ пресељеном становништву и стварање безбједносног периметра како би се спријечио њихов повратак у Израел. Како наводи Си-Ен-Ен, Египат и Јордан раније су упозорили да би пребацивање Палестинаца из Газе на њихове територије довело до ескалације сукоба на читавом Блиском истоку.

 

Црвени полумјесец: Најмање 25 цивила погинуло у гранатирању кампа Џабалија

Палестински Црвени полумјесец саопштио је данас да је 25 цивила убијено у нападу Израелских одбрамбених снага (ИДФ) на избјеглички камп Џабалија у Појасу Газе.

Раније данас власти Хамаса су навеле да је у израелском ваздушном нападу на избеглички камп убијено или повријеђено око 400 људи, међу којима је велики број жена и дјеце.

81 рањени становник Газе прелази у Египат на хитно лијечење

Управа за прелазе и границе у Појасу Газе саопштила је данас да ће 81 становник те палестинске енклаве са тешким тјелесним повредама бити пуштен у Египат на хитно лијечење.

Египатске власти потврдиле су властима Газе да ће 81 особи бити дозвољено да уђе у земљу након што су тешко рањени у нападима израелских снага, пренио је Ројтерс.

Претходно су израелски медији јавили, позивајући се на палестинске и египатске изворе, да ће Каиро отворити прелаз Рафа како би омогућио да се рањени Палестинци лијече у египатским болницама, први пут од избијања рата Израела и Хамаса.

Израелски Канал 12 наводи да Египат гради теренску болницу дуж границе. Како наводи Тајмс оф израел, Египат до сада није желио да дозволи цивилима из Појаса Газе да пређу преко границе, дозвољавајући само пролаз хуманитарне помоћи која улази у Газу преко прелаза Рафа.

Приједлози Израела да Египат прими избјеглице из Појаса Газе разбјеснели су Каиро, посебно зато што је Јерусалим одбио да јавно обећа да ће онима који напусте ту палестинску територију бити дозвољен повратак.

Званичник УН дао оставку због ''геноцида у Гази''

Директор Канцеларије комесара за људска права УН Крејг Мокхибер дао је данас оставку на ту функцију у знак протеста што УН ''нису успјеле да зауставе геноцид у Гази''.

Како преноси Си-Ен-Ен, он је у писму у којем образлаже разлог оставке навео да је Газа ''школски примјер геноцида'' и додао да је живио у Гази радећи на оснаживању људских права 90-их година прошлог вијека.

Он је оптужио САД, Велику Британију и друге европске земље да ''пружају дипломатско и политичко покриће за прикривање злочина Израела''.

Мокхибер је навео да УН више пута нису успјеле да зауставе геноцид у разним дијеловима свијета. '

-Високи комесару, поновно нисмо успјели - навео је он у писму које је адресирао Комесару Ун за људска права Волкеру Турку.

У Појасу Газе погинуло двоје дjеце француске националности

Двоје дjеце француске националности погинуло је на сјеверу Појаса Газе, саопштило је данас француско Министарство спољних послова.

У саопштењу се наводи да су њихова мајка и треће дијете повријеђени. Додаје се да конзулат Француске у Јерусалиму још није успио да успостави контакт са мајком убијене дјеце и да Министарство у овом тренутку не зна какво је стање породице.

У саопштењу је поновљен захтјев Париза да страним држављанима, а посебно Французима, буде омогућено да напусте Појас Газе. -Француска понавља хитан позив на хуманитарно примирје како би хуманитарна помоћ стигла до оних којима је потребна. Хуманитарни приступ мора бити континуиран, брз, сигуран и несметан, тако да помоћ може одрживо задовољити потребе цивилног становништва у Гази - истиче се у саопштењу.

Хамас најавио да ће ослободити неколико страних талаца у наредним данима

Војно крило палестинске милитантне групе Хамас најавило је данас да ће ослободити неколицину ''страних талаца'' у наредних неколико дана.

-Обавијестили смо посреднике да ћемо у наредних неколико дана ослободити одређени број странаца - рекао је портпарол Хамаса Езедин Ал-Касам, а преноси Си-Ен-Ен.

Хамас је до сада пустио четворо талаца да се врате у Израел, док су Израелске одбрамбене снаге ослободиле једну своју припадницу. Израел је увео блокаду Појаса Газе након што је палестинска милитантна група Хамас 7. октобра почела масовно ракетирање југа Израела, а потом извела и копнени упад и узела више од 200 талаца.

ИДФ: У ваздушном нападу на Џабалију убијен један од вођа Хамаса

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су данас да су током ваздушног напада на Појас Газе убиле једног команданта палестинске милитантне групе Хамас Ибрахима Биарија, задуженог за територију избјегличког кампа Џабалија на сјеверу те палестинске територије.

ИДФ је саопштио да су у нападу убијени Бијари и неколико других припадника Хамаса, као и да су се подземни тунели урушили и довели до рушења неколико околних зграда, преноси Тајмс оф Израел.

У саопштењу се такође наводи да је ваздушни удар на Џабалију био дио ''ширег напада'' на оперативце Хамаса и инфраструктуру која припада батаљону централне Џабалијске групе.

-Удар је оштетио команду и контролу Хамаса у тој области, као и његову способност да усмјерава војну активност против војника ИДФ који дјелују широм Појаса Газе - наводи се у саопштењу. Египат стационирао тенкове и оклопна возила у близини границе са Газом

Оружане снаге Египта стационирале су данас тенкове и оклопна возила у близини прелаза Рафа на граници са Појасом Газе.

На терену се налазе десетине возила, преноси Тајмс оф Израел. Портал наводи да Египат страхује од прилива десетина хиљада палестинских избјеглица због напада Израел на Појас Газе и досад је границу држао углавном затвореном, пропуштајући само камионе са хуманитарном помоћи.

Могућности Египта су ограничене споразумом са Израелом из 1979. године у погледу броја снага које смије да стационира на Синајском полуострву, иако се дешавало да Израел одобри да се прекрше та ограничења, када се Египат борио против исламистичких побуњеника у тој области.

Блинкен: Бајден затражио додатну финансијску помоћ за Израел и Украјину

Амерички државни секретар Ентони Блинкен изјавио је данас да је предсједник Џозеф Бајден затражио додатну финансијску помоћ у износу од 61,4 милијарде долара за Украјину и 14,3 милијарде долара за Израел, како би наставиле да се боре против Русије и палестинске милитантне групе Хамас.

Током заједничког обраћања пред Одбором за одобравање буџетских издвајања Сената САД, заједно са секретаром одбране Лојдом Остином, Блинкен је затражио и додатних девет милијарди за хуманитарну помоћ Израелу и Гази, 13,6 милијарди долара за америчку граничну безбједност, као и четири милијарде за војну помоћ и владино финансирање ради супростављања кинеским регионалним активностима у Азији.

-Наши противници су прије двије и по године оцијенили да се САД трајно раздвајају код куће, да смо отуђени од наших савезника и партнера широм свијета. Радећи заједно, показали смо да америчка отпорност, њена снага и лидерство у свијету остају без премца - рекао је Блинкен.

Додао је да су САД изградиле партнерства са земљама у свијету које ''носе свој дио терета''.

Ердоган: Турска спремна да преузме одговорност за безбједносни механизам у Гази

Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је данас да је Турска спремна да преузме одговорност, у случају да се успостави регионални безбједносни механизам услијед текућих израелских напада на Газу.

-Сматрамо да је неопходно створити нови безбједносни механизам у сарадњи са регионалним актерима. Турска је спремна да преузме одговорност ако се такав корак предузме - рекао је Ердоган новинарима послије сједнице Владе, преноси Дејли Сабах.

Он је казао да је Израел чинио злочине против човјечности у протеклих 25 дана, уз подршку Сједињених Америчких Држава и Европске уније, напомињући да Турска води разговоре како би осигурала да починиоци ратних злочина у Гази буду позвани на одговорност пред законом. Ердоган је критиковао западне земље и због њиховог саучесништва у, како је навео, ратним злочинима Израела.

Галант: ИДФ остварио напретке у Гази, али и плаћа високу цијену

Израелски министар одбране Јоав Галант изјавио је данас да израелска војска (ИДФ) остварују “значајне напретке” у копненој операцији у Појасу Газе, али да за то “плаћа високу цијену”.

-Распоређујемо снаге у великом обиму, дубоко у Појасу - рекао је Галант, преноси Тајмс оф Израел.

Навео је да се воде борбе против снага које дјелују у Гази, као и да су “резултати и достигнућа на бојном пољу веома високи”.

-Нажалост, у рату постоје и цијене, а цијене су посљедњег дана биле високе - казао је Галант. Упркос томе, наглашава Галант, Израел је одлучан да настави и побиједи у сукобу против палестинске милитантне групе Хамас.

 

Лавров: Неприхватљиво ширење оружаног сукоба на територију Сирије

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров разговарао је данас телефоном са сиријским колегом Фајсалом Микдадом, коме је рекао да је неприхватљиво ширење оружаног сукоба на територију Сирије и других земаља на Блиском истоку.

-Лавров је указао на неприхватљивост израелских ваздушних напада на територију Сиријске Арапске Републике који су све чешћи - наводи се у саопштењу руског министарства спољних послова.

Двојица званичника су разговарала и о опасности од покушаја спољних сила да Блиски исток “претворе у геополитичку арену за обрачун”.

Током разговора је истакнута потреба да се хитно оконча крвопролиће у Гази, као и да се ријеше сви хуманитарни проблеми настали као посљедица борби. Министри су поново потврдили посвећеност савјесном спровођењу одлука Савјета безбједности Уједињених нација на основу поштовања суверенитета и територијалног интегритета Сирије.

Кисинџер: Рјешење о двије државе није гаранција да се неће поновити напади

Некадашњи амерички државни секретар Хенри Кисинџер изјавио је данас да рјешење са двије државе за сукоб Израела и Палестинаца није гаранција да се неће поновити оно што се дешава посљедњих недјеља.

Додао је да подржава мирно рјешење ситуације на Блиском истоку, али истиче да је оно далеко све док је палестинска милитантна група Хамас умијешана у сукоб.

-Ја сам за мирно рјешење, али ми се чини да је оно далеко све док је Хамас умијешан у сукоб. Више бих волио преговоре између арапског свијета и Израела. Поготово послије ових догађаја, не видим да су директни преговори између Израела и Палестинаца заиста плодоносни - рекао је Кисинџер у интервјуу за швајцарски лист “Ноје цирхер цајтунг”.

Он је додао да “формални мир” не гарантује успостављање “трајног мира”.

-Искуство са Хамасом показује колико је тешко рјешење са двије државе. Израелски премијер Аријел Шарон је 2005. године учинио Појас Газе квази независним како би се тестирала могућност таквог рјешења. Међутим, то је учинило ситуацију још сложенијом - навео је Кисинџер.

Додао је да је ситуација у посљедње двије године постала много гора него 2005. године. Он сматра да Западну обалу треба ставити под јорданску контролу, умјесто да се тежи рјешењу са двије државе.

-Надам се да ће на крају доћи до преговора попут оних које сам ја смио да водим на крају Јомкипурског рата. У то вријеме Израел је био јачи у поређењу са околним силама. Данас је потребна већа америчка посвећеност да се спријечи наставак сукоба - рекао је Кисинџер.

Истакао је да би најбољи сценарио за Блиски исток био када би Египат, Саудијска Арабија и друге арапске државе биле спремне да изврше притисак на радикалне елементе и наметну мирно рјешење.

-Међутим, бојим се да ће их догађаји у посљедњих неколико недјеља натјерати да заузму радикалнији став. Ово ствара ситуацију у којој Сједињене Државе морају да избалансирају однос снага -навео је Кисинџер.

Говорећи о Русији, рекао је да је Москва, прије рата у Украјини, генерално стајала на страни Израела у сукобу са Арапима.

-Уколико би Русија сада интервенисала, имала би двије опције: да стане на страну Арапа или да дјелује као посредник, што би било чудно, с обзиром на рат у Украјини - рекао је он.

Додао је да је највећи проблем са Русијом тај што Запад не зна шта она мисли јер “уопште нема” дијалог са Москвом.

Одговарајући на питање да ли актуелна криза отвара могућност да Кина нападне Тајван, Кисинџер каже да је то “теоретски могуће”.

-Међутим, мислим да Кина није спремна за такав сукоб. По мом мишљењу, Кина би требало да развија односе са Сједињеним Државама, али морамо бити опрезни да став који су заузеле САД то не онемогући.САД треба да се помире са Кином - рекао је најпознатији амерички државни секретар.

Норвешка: Израел је можда прекршио међународно право током напада на Газу

Норвешка вјерује да је Израел можда прекршио међународно право приликом бомбардовања Појаса Газе током којег су насеља сравњена са земљом и убијене су хиљаде Палестинаца, изјавио је данас министар спољних послова те земље Еспен Барт Еиде.

Он је за Ројтерс рекао да, и поред тога што званично Осло подржава право Израела на самоодбрану, хуманитарно право мора да се поштује.

-То значи да треба правити разлику између бораца и цивила и осигурати да војни напади буду пропорционални како би се избjегла прекомјерна штета по цивиле и цивилну инфраструктуру- нагласио је Еиде.

Додао је да вјерује да је било случајева када та пропорционалност није у потпуности поштована.

Газа: Избjеглички камп Џабалија у потпуности уништен у нападу Израела

Директор управе цивилне заштите у Гази, Ахмад ел Калут, рекао је данас да је избјеглички кампа Џабалија у потпуности уништен усљед израелског бомбардовања.

-Ови објекти су дом стотина људи. Окупационе ваздушне снаге су их уништили са шест бомби америчке производње. Ово је најновији масакр који је извео израелски агресор у Појасу Газе - рекао је Ел Калут новинарима испред болнице Кан Јунис, преноси Ал Џазира. Он је позвао међународну заједницу да одмах реагује како би зауставио Израел, “прије него што буде касно”.

Власти Хамаса су навеле да је у израелском ваздушном нападу на избјеглички камп убијено или повријеђено око 400 људи, међу којима је велики број жена и дјеце.

BBC: Тенкови и оклопна возила крећу се ка граду Газа

Израелски тенкови и оклопна возила непрестано се крећу ка граду Газа и пробили су се у сјеверна предграђа града, јавља данас BBC. Британски јавни сервис наводи да се израелска војска (ИДФ) није много изјашњавала на ову тему, осим да проширује копнене операције.

Међутим, британски медиј преноси да ИДФ наводи да Хамас има бројну мрежу тунела које користи као командне и контролне центре. -Како смо чули од колега, израелске снаге су се пробиле у сјеверна преграђа града Газа и тамо се налазе оклопна возила са обе стране два пута који води од сјевера ка југу. Један пут иде дуж обале, са сјевера града Газем а други иде директно кроз Појас, ка југу града -наводи BBC.

-Оно што је тренутно нејасно је шта би могло да се деси цивилима. Знамо да има стотине хиљада људи који нису послушали израелски позив да се помјере ка јужном делу Појаса Газе. Дјелује да су они који су остали у граду сада заглављени тамо - пише BBC.

Јеменски Хути потврдили да су ракетама и дроновима гађали Израел

Јеменски Хути потврдили су данас да су лансирали “велики број” балистичких ракета и дронова ка Израелу.

-Напали смо Израел три пута и још ћемо га нападати - навео је портпарол Хута, Јахја Саре, преноси BBC.

Израелска војска раније је саопштила да је њен противваздушни систем “ероу” пресрео пројектил земља-земља лансиран из “области Црвеног мора” ка Израелу.

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) навеле су да су ваздушни системи пратили путању пројектила и пресрели га “у оперативно најбољем времену и локацији”.

Ово је била прва оперативна употреба “ероу” система у актуелном рату, додали су из израелске војске.

-Све пријетње су заустављене ван територије Израела. Није забиљежен упад на нашу територију - саопштио је ИДФ.

ИДФ: Убијен командант Хамаса који је руководио нападом на кибуц Ерез

Командант Хамаса Насим Абу Ајина, који је руководио нападом 7. октобра на израелски кибуц Ерез и село Нетив ХаАсара, убијен је у авионском удару у понедјељак, саопштиле су данас Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) и Израелска безбједносна агенција Шин Бет.

Насим Абу Ајин био је команданта батаљона Беит Лахија Сjеверне бригаде Хамаса, преноси ЦНН.

Он је, како је наведено, помагао и у развоју беспилотних летјелица и напада параглајдерима.

Његова смрт ће омести Хамасове напоре да "поремети копнене активности ИДФ-а", наводи се у саопштењу.

Хезболах испалио ракете на сjевер Израела, ИДФ гађа ћелију милитантне групе

Либанска милитантна група Хезболах испалила је данас ракете на два положаја израелске војске (ИДФ) на сјеверу Израел, саопштио је ИДФ и додао да је извршен напад на ћелију Хезболаха у јужном Либану.

Из израелске војске наводе да се ћелија спремала да изврши напад противтенковским вођеним пројектилима на северни Израел, преноси Тајмс оф Израел.

Поред тога, наводно су се догодила и два неуспјешна лансирања пројектила из Либана који нису прешли на територију Израела.

Пресретнут пројектил лансиран из правца Црвеног мора

Израелска војска пресрела је пројектил типа земља-земља који је летио из правца Црвеног мора, саопштиле су Одбрамбене снаге Израела.

У саопштењу је наглашено да је пројектил пресретнут "у најприкладније вријеме на најприкладнијем мјесту".

"Пројектил типа земља-земља лансиран ка територији Израела из подручја Црвеног мора успјешно је пресретнут кориштењем далекометног антиракетног система `стријела`. Системи противваздушне одбране пратили су путању пројектила, који је пресретнут у најприкладније вријеме на најприкладнијем мјесту", наведено је у саопштењу.

Ирански генерал: Америка управља израелским операцијама из Тел Авива

Амерички војни команданти налазе се у подземној бази у Тел Авиву, како би координисали операције Израела у Појасу Газе, изјавио је командант иранског војног центра за команду Генералштаба "Хатам ел Анбиа" генерал-мајор Голам Али Рашид.

Он се позвао на иранске обавјештајне податке који показују да се команданти Америчке централне команде, Ратног ваздухопловства и Оружаних снага САД налазе у подземној бази у Тел Авиву, гдје заједно са израелским командантима надгледају и управљају операцијама Израела у Појасу Газе, пише иранска новинска агенција "Тасним".

"То показује да су мјере које предузимају САД у супротности са њиховим тврдњама о ограничавању рата у региону, с обзиром на слање хиљада деструктивних бомби и пројектила у окупирану Палестину и подршку /Израелу/ на терену", рекао је Рашид.

Рашид је додао да ни Израелци ни Американци нису коментарисали обавјештајне податке Ирана.

Палестинци одбацили израелски план за пресељење на Синајско полуострво

Израелско Министарство за обавештајне послове израдило је ратни предлог за пресељење 2,3 милиона становника Појаса Газе на египатско Синајско полуострво, што је изазвало осуду Палестинаца и погоршало тензије са Каиром.

Ипак, канцеларија премијера Бењамина Нетанијахуа одбацила је овај план називајући га "хипотетичком вјежбом" и образлажући да је у питању само концепт на папиру.

Међутим, ови закључци су само продубили страхове Египта да Израел жели да претвори Газу у проблем Египта, пренио је АП.

"Против смо преласка на било које место, у било каквом облику и то сматрамо црвеном линијом коју нећемо дозволити да се пређе", рекао је портпарол палестинског председника Махмуда Абаса, Набил Абу Руденех.

Према његовим ријечима, масовно пресељење било би равно "објави новог рата".

"Нећемо дозволити да се понови оно што се десило 1948. године", нагласио је он.

Израел дозволио да 80 камиона са хуманитарном помоћи уђе у Газу

Министарство одбране Израела саопштило је да ће 80 камиона са хуманитарном помоћи данас ући у Газу, чиме се наставља повећање броја хуманитарних пошиљки,  преноси Тајмс оф Израел.

Од понедјељка, Израел је дозволио да укупно 144 камиона са храном, водом и лијековима уђе у Појас Газе, према Палестинском Црвеном полумјесецу.

Један неименовани амерички званичник изјавио је јутрос за Тајмс оф Израел да је Израел пристао да свакога дана пушта 100 камиона хуманитарне помоћи у Појас Газе, послије интензивног дипломатског ангажмана администрације предсједника САД Џозефа Бајдена.

Како је наведено, договор је уследио неколико сати након што је Агенција УН за помоћ палестинским избјеглицама (УНРWА) упозорила да ограничени број камиона помоћи који улазе у Газу не може да задовољи "хуманитарне потребе без преседана" у тој палестинској енклави.

Израел је увео блокаду Појаса Газе након што је палестинска милитантна група Хамас 7. октобра извела масован ракетни напад, а потом и копнени упад на југ Израела.

Званичници УН су саопштили да је потребно најмање 100 камиона помоћи дневно за енклаву, у коју је свакодневно пристизало 500 камиона, прије него што је Израел увео блокаду.

Ракета погодила кућу у израелском пограничном мјесту Ешкол, нема жртава

Једна кућа је данас оштећена ракетом, саопштиле су власти израелске општине Ешкол, која се налази уз границу са Појасом Газе.

У нападу није било повријеђених, пошто је у тренутку удара објекат био празан, саопштиле су локалне власти.

Сирене за ваздушну опасност спорадично се оглашавају данас у израелским пограничним насељима, преноси Тајмс оф Израел.

Израелски градови у близини границе са Појасом Газе углавном су евакуисани због сукоба који се ту води са палестинским милитантима Хамаса.

Приведено троје Израелаца због повезаности са исламистима

Израелска безбједносна агенција Шин Бет привела је троје Израелаца под сумњом да су повезани са "Исламском државом", јавио је "Радио Војске Израела" /"ИДФ радио"/.

У извјештају се наводи да је операција извршена у сарадњи са израелском полицијом.

Према наводима "ИДФ радија", приведена лица планирала су да изврше терористички напад усљед војног сукоба Израела и палестинског радикалног покрета Хамас, пренио је ТАСС.

"ИДФ радио" истиче да осумњичени долазе из сјеверног дијела Израела.

У извјештају се не наводи када и гдје је напад био планиран.

Израелски амбасадор при УН носио жуту Давидову звијезду, критике Јад Вашема

Израелски амбасадор у Уједињеним нацијама Гилад Ердан рекао је да ће носити жуту Давидову звијезду док Савјет безбједности УН не осуди "Хамасова звјерства", захтевајући притом "моментално ослобађање" талаца палестинске милитантне групе.

Ердан је на реверу носио жуту Давидову звијезду на јучерашњој сједници Савјета безбједности УН, који због недостатка консензуса није успио да усвоји ниједну резолуцију која се тиче рјешавања ситуације у Израелу и Гази.

Директор музеја Јад Вашем Холокауст, Дани Дајан критиковао је израелског амбасадора Ердана јер је носио жуту Давидову звијезду, рекавши да то "обешчашћује и жртве Холокауста и државу Израел".

"Жута звијезда симболизује немоћ јеврејског народа, који је био у немилости других. Данас имамо независну државу и снажну армију", навео је Дајан на Твитеру, пренео је Тајмс оф Израел.

Он је додао да је Израел тренутно господар своје судбине.

 "Данас носимо бијело-плаву заставу, а не жуту закрпу", поручио је Дајан.

Јевреји су морали да носе жуту Давидову звијезду по наређењу нациста, како би били истакнути у јавности а данас се стављање те звијезде сматра начином евоцирања Холокауста.

Огласиле се сирене око града Ејлата

Сирене за ваздушну опасност огласиле су се у области око града Ејлата, а израелска војска је саопштила да је узбуна услиједила због могућег доласка непријатељске летјелице.

Непосредно након оглашавања сирена, израелски радио је јавио да је противаздушна одбрана оборила дрон изнад Црвеног мора.

Израелска војска није објавила друге детаље.

Медији: Израел пристао да пушта 100 камиона помоћи сваког дана у Газу

Израел је пристао да свакога дана пушта 100 камиона хуманитарне помоћи у Појас Газе, послије интензивног дипломатског ангажмана администрације предсједника САД Џозефа Бајдена, изјавио је амерички званичник за Тајмс оф Израел.

Како је наведено, договор је услиједио неколико сати након што је Агенција УН за помоћ палестинским избеглицама (UNRWА) упозорила да ограничени број камиона помоћи који улазе у Газу не може да задовољи "хуманитарне потребе без преседана" у тој палестинској енклави.

Само 171 камион помоћи ушао је у Појас Газе од када је прије десетак дана омогућен улазак преко прелаза Рафа са Египтом.

У међувремену су УН саопштиле да је потребно отворити још један гранични прелаз за испоруку хуманитарне помоћи у Појас Газе.

"Више од једног граничног прелаза је потребно за испоруку хуманитарне помоћи опкољеном Појасу Газе, а Керем Шалом, који је под контролом Израела, једини је прелаз опремљен за брзу обраду довољно великог броја камиона", рекла је виша званичница УН Лиса Доутен на синоћној хитној сједници Савјета безбједности поводом хуманитарне ситуације у Гази.

Израел је увео блокаду Појаса Газе након што је палестинска милитантна група Хамас 7. октобра извела масован ракетни напад, а потом и копнени упад на југ Израела.

WАFА:У нападима израелских авиона на Појас Газе данас убијено десетине цивила

У нападима израелских борбених авиона на Појас Газе данас је убијено десетине цивила, већином дјеце и жена, тврди палестинска новинска агенција WАFА.

 У извјештају, који се позива на изјаве званичника болнице Абу Јусуф Ал-Наџари у граду Рафа, јужно од Појаса Газе, наводи се да су погинула дjеца и да је велики број рањених, након што су израелски ратни авиони гађали куćу у власништву једне породице западно од града.

Палестинска агенција извјештава да су израелски ратни авиони уништили вишеспратни стамбени објекат у насељу Ал-Заитаун, југоисточно од града Газе, и да је у нападу било доста мртвих и рањених, од којих су већина били деца, жене и старије особе, који су лежали под рушевинама.

Наводи се и да је 13 цивила, од којих су сви жене и дјеца, убијено након што су израелски ратни авиони гађали кућу у области Ал-Заваида у централном појасу Газе.

Хамас противтенковским ракетама гађа израелске снаге које нападају град Газу

Палестински милитантни покрет Хамас је саопштио да његови борци узвраћају из тешког пешадијског наоружања и  противтенковским ракетама према израелским снагама у сјеверној и јужној Гази, које од јутрос нападају главни град енклаве, што изазива забринутост због тешког положаја палестинских цивила који ту живе.

Израел је посљедњих дана проширио копнене операције у Појасу Газе, напредујући према граду Гази из два правца и покушавајући да тенковима "пресјече" појас на два дела.

Очевици су за Ројтерс рекли да су израелске снаге у понедјељак гађале главни пут у правцу сјевер-југ у Појасу Газе и напале град Газу из два правца.

Бригаде Ал Касам, милитантно крило Хамаса, саопштиле су јутрос да су испалиле противтенковске ракете на израелске снаге и да трупе "нападају на јужну осу Газе".

Хамас је такође саопштио да је ракетама гађао два израелска тенка и булдожера у сјеверозападној Гази, преноси Гардијан.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана