Египат одузео лиценце туристичким агенцијама

Танјуг
Египат одузео лиценце туристичким агенцијама

КАИРО - Египатски премијер Мустафа Мадбули наредио је данас се одузму лиценце 16 туристичких компанија, а њихове менаџере је упутио на канцеларију јавног тужиоца, јер су илегално послали ходочаснике у Меку.

Више од хиљаду муслиманских ходочасника умрло је током хаџилука у Меки због високих температура.

Египатски премијер је предсједавао састанком кризног штаба који је иницирао предсједник Абдел Фатах Ел-Сиси, фокусирајући се на смрт египатских ходочасника током хаџилука, преноси Араб њуз.

У извјештају о којем се разговарало на састанку истакнуто је да су агенције давале туристичке визе због чега путници нису могли да уђу у Меку званичним путем.

Испоставило се да су покушаји да се заобиђе званични процес подразумијевали пјешачење пустињом и одсуство одговарајућег смјештаја, што је довело до исцрпљености међу нерегистрованим ходочасницима због великих врућина.

Мадбули је рекао да је, иако званична египатска хаџ делегација броји више од 50.000 ходочасника, тешко утврдити број нерегистрованих путника због одсуства евидентираних података.

Он је казао да се одговорни суочавају са тешким посљедицама, од одузимања лиценце до кривичног гоњења.

Око 1,8 милиона муслимана учествовало је ове године у вишедневном ходочашћу.

Ходочашће у град Меку у Саудијској Арабији обавезно је за све муслимане који морају бар једном да оду на хаџилук ако им то дозвољавају здравствено и финансијско стање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана