Адвокати Асанжа покрећу процес: Посљедњи покушај да оснивач Викиликса избјегне изручење САД-у

ГС
Адвокати Асанжа покрећу процес: Посљедњи покушај да оснивач Викиликса избјегне изручење САД-у

Адвокати Џулијана Асанжа данас покрећу процес који би могао бити његов посљедњи покушај да избјегне изручење Сједињеним Америчким Државама гдје му пријети суђење и дуготрајни затвор због одавања војних тајни.

На дводневном рочишту на Високом суду у Лондону требало би се чути како његов тим тврди да му треба допустити пуну жалбу.

Не постоји гаранција да ће бити одобрена, а ако се одбије, могао би бити предат америчким властима у року од неколико седмица.

Присталице оснивача Викиликса кажу да је разоткрио злодјела, али САД каже да је Џулијан Асанж изложио бројне животе опасности.

Асанжова маратонска правна битка започела је 2010. године када је Викиликс открио огроман број повјерљивих војних докумената из ратова у Ираку и Авганистану, укључујући снимке на којима се види како хеликоптер Сједињених Америчких Држава гађа цивиле у Багдаду.

Седам година је био у уточишту у еквадорској амбасади у Лондону, прије него што га је 2019. године ухапсила метрополитанска полиција.

САД је те године тражио његово изручење од Велике Британије рекавши да су његова открића угрозила животе људи.

Двије године касније, британски судија пресудио је да, иако су САД показале да имају легитиман кривични поступак против Џулијана Асанжа, он не може бити пребачен јер би могао покушати наудити сам себи.

Америка је касније поништила ту пресуду након што је Уједињеном Краљевству дала нове гаранције о томе како ће према Асанжу поступати хумано, укључујући могућност да евентуалну затворску казну проведе у својој родној Аустралији.

Његови адвокати такође су опетовано порицали тврдње из Асанжове кампање да би могао бити осуђен на 175 година затвора.

Очекује се да ће на овоседмичном рочишту његови адвокати затражити допуштење за оспоравање налога за изручење који је прије готово двије године потписала тадашња британска министарка унутрашњих послова Прити Пател.

Ако не увјере судије да нешто није у реду с тим налогом, Асанж мора бити изручен у року од 28 дана - осим ако не успије увјерити Европски суд за људска права да привремено заустави авион такозваним налогом "Правило 39".

Ник Вамос, бивши шеф одјела за изручење при државном тужилаштву , рекао је да би амерички маршали могли стићи у Лондон за неколико дана ако Високи суд одбаци случај.

 “Постоји врло висок праг за Европски суд за људска права да интервенише, наиме да постоји 'непосредна опасност од непоправљиве штете' за његова људска права, што је наравно један од аргумената који би Високи суд у Лондону хтио управо одбили", рекао је.

Говорећи за ББЦ у понедјељак, Стела Асанж рекла је да њен супруг не би преживио у америчком затвору, а случај је политички мотивисан, преноси Кликс.

"Овај случај ће одредити хоће ли преживјети или умријети", рекла је.

Џулијан Асанж је задржан у лондонском затвору Белмарш од 2019. године док траје случај америчког захтјева за изручење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана