Џонсон планирао упад у фабрику вакцина!

GS
Foto: Arhiva

Бивши британски премијер Борис Џонсон планирао је, у бијесу, да организује упад у холандску фабрику вакцина протиов коронавируса Астразенека.

Како Дејли мејл наводи као ексклузивну вест, позивајући се на више извора блиских тадашњем британском премијер, Џонсон је био љут јер је пет милиона доза вакцине, у јеку пандемије, умјесто у Велику Британију, која их је платила, отишло у ЕУ, по одлуци званичног Брисела.

Џонсон је то назвао "чистом крађом" и у једном тренутку, на затвореном састанку, питао је представнике безбједносних служби да ли постоји неко "војно рјешење" да се вакцине врате у Британију, преноси Б92.

Идеја је, међутим, одмах одбачена, јер је Џонсон био упозорен да би такав радиалан потез изазвао оштре реакције, али и угрозио снабдијевање вакцинама из других фабрика у ЕУ.

Два дипломатска извора изјавила су за Дејли мејл да је, иза кулиса, Џонсон био толико љут због мешања Брисела у британску набавку вакцина против ковида 19 да је размишљао да нареди тајну рацију како би се заплениле вакцине које је платила влада Уједињеног Краљевства.

Један извор је рекао: "ЕУ је у суштини запленила пет милиона доза наших вакцина. Наравно, премијер је био бесан – они су доводили британске животе у опасност да би направили политичку поенту и одвратили пажњу од сопствених грешака."

"Наредио је званичницима да размотре све опције за реаговање, а то је укључивало и тражење безбједносних служби да погледају да ли постоје било какве опције да физички оду и узму вакцине из Холандије и донесу их овде", додао је тај извор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана