Џонсон и Џонсон тражи од суда да заустави тужбе због канцерогеног талка

Танјуг
Foto: Nbcnews.com

ТРЕНТОН - Подружница компаније Џонсон и Џонсон, ЛТЛ Менаџмент, поново је тражила од америчког суда у Трентону, у држави Њу Џерси, да заустави десетине хиљада тужби против фирме Џонсон и Џонсон.

ЛТЛ намјерава да ове судске спорове, у којима тужиоци тврде да производи компаније Џонсон и Џонсон (Ј&Ј) као што је беби пудер изазивају рак, ријеши проглашењем банкрота фирме Ј&Ј, реорганизацијом компаније, као и поравнањем у износу од 8,2 милијарде еура.

Адвокат ЛТЛ Менаџмента Грег Гордон тврди да тужбе против фирме Ј&Ј треба да буду заустављене, јер оне спречавају садашње и будуће договоре о поравнању кроз банкрот и реорганизацију Ј&Ј , преноси Ројтерс.

Он тврди да је "вјероватноћа успјешне реорганизације Ј&Ј веома висока" и да идеју о проглашењу банкрота подржава више од 75 одсто људи који су поднијели тужбе.

Адвокат Мајкл Виноград, који заступа интересе клијената који су поднијели тужбе против Ј&Ј, наводи да Ј&Ј нема подршку ниједне особе која је поднијела тужбу, већ само договор са адвокатима који ће препоручити клијентима овај договор.

Он је додао да је Ј&Ј прецијенила ниво подршке овој нагодби да би скренула пажњу са чињенице да је стратегија ЛТЛ, која је два пута покушала да прогласи банкрот, "већ проглашена за незакониту".

"Морају да скрену пажњу на другу страну, као свако ко покушава да изведе мађионичарски трик", рекао је Виноград.

Компанија Ј&Ј, која има тржишну вриједност од 392, 2 милијарде евра, одбија тврдње да њен беби пудер и други производи који садрже талк изазивају рак.

Од октобра 2021. Ј&Ј покушава да се избори са тужбама због канцерогеног талка проглашењем банкрота, подсјећа британска агенција.

Ј&Ј је 2021. године подијелила фирму на два дела оснивањем подружнице ЛТЛ, која је одмах након оснивања затражила проглашење банкрота да би избегла лавину појединачних тужби и натјерала тужиоце на глобалну нагодбу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана