Џонсон & Џонсон договора са 40 држава САД рјешавање истрага око пудера за бебе

Танјуг
Џонсон & Џонсон договора са 40 држава САД рјешавање истрага око пудера за бебе

ЊУ БРАНСВИК, САД - Компанија Џонсон енд Џонсон саопштила је да је постигла пробни договор са више од 40 америчких савезних држава у вези са њиховима истрагама о употреби пудера за бебе на бази минерала талка и других производа, за које су многи тврдили да су канцерогени.

 Компанија, која се бави производњом лекова, медицинских и сродних производа, објавила је да очекује да ће платити износ у висини од 645 милиона, чиме је потврдила раније објављену цифру, пренио је Би-Би-Си.7

Договор би био део далеко већег поравнања које фирма покушава да постигне како би ријешила потраживања у вези са безбједношћу њених производа. Иако Џонсон напомиње да су њихови производи били сигурни за потрошаче, суочава се са више од 50.000 случајева у којима потрошачи тврде да је употреба пудера за бебе поменуте фирме на бази талка изазвала рак.

Појединци чак тврде и да производ садржи азбест, који је такође канцероген. Компанија је основала подружницу у настојању да реши тужбе пред стечајним судом, а прошле године је предложила нагодбу од скоро девет милијарди долара. Међутим, судије су блокирале те планове, пресудивши да подружница није у финансијским проблемима и да не може да користи стечајни систем за решавање тужби.

Потпредсједник за парнице компаније Ерик Хас рекао је да Џонсон енд Џонсон наставља да ради на ширем решењу поменутих случајева.

"Наставићемо да решавамо потраживања оних који не желе да учествују у нашем предлогу споразумног решавања стечаја кроз парницу или нагодбу", напоменуо је он. Би-Би-Си подсјећа да је Џонсон енд Џонсон добио већину тужби када је реч за пудеру са талком, а компанија тврди да производи не садрже азбест и не изазивају рак. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана