Двојица мушкараца проглашена невиним после 17 година проведених у затвору

Танјуг
Двојица мушкараца проглашена невиним после 17 година проведених у затвору

ЛОС АНЂЕЛЕС - Двојицу мушкараца који су одслужили скоро 17 година затворске казне, судија у америчкој савезној држави Калифорнији је данас прогласио невиним, након што је утврђено да су погрешно осуђени за покушај убиства након пуцњаве 2004. године.

Према новом закону, савезна држава Калифорнија дужна је да сваком од њих плати по 140 долара за сваки дан који су провели иза решетака, што ће износити око 900.000 долара, пише АП.

Пресудама Дуприју Гласу и Хуану Рејфорду завршено је ново суђење које је започето у октобру након што је вијеће државног жалбеног суда поништило њихове осуде и након њиховог пуштања на слободу 2020. године.

Чед Брендон Мекзил, члан банде који служи казну доживотног затвора за друго убиство, признао је да је он стварни убица. Испред зграде суда, двојицу ослобођених мушкараца дочекали су чланови породице и присталице.

Рејфорд, држећи своју ћерку, назвао је “невjероватном” чињеницу да су њихови досијеи коначно избрисани и да им је враћена репутација.

-Толико сам дуго размишљао о овом дану. Размишљао сам о томе када сам био затворен 17 година. Размишљао сам о томе последње две године када сам био слободан. Чекао сам овај дан јер сам, знате, знао да сам невин за сваки злочин за који су рекли да сам починио - изјавио је Рејфорд.

Адвокати одбране су рекли да је овај случај први подвргнут новом закону који гарантује обештећење оптуженима чији су случајеви одбачени и омогућава им да изнесу доказе који доказују њихову невиност.

Глас и Рејфорд имали су 17, односно 18 година, када су ухапшени након пуцњаве током свађе у којој је учествовала група тинејџера у Ланкастеру, северно од Лос Анђелеса. Обојица оптужених била су осуђена су на 11 узастопних доживотних казни по 11 тачака за покушај убиства.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана