Двоје финских новинара осуђено на новчане казне због откривања тајни одбране

Tanjug
Foto: DW

ХЕЛСИНКИ- Двоје истраживачких новинара великих дневних новина у Финској осуђени су данас на новчане казне због откривања тајни националне одбране у чланку из 2017. године, за који су тужиоци рекли да укључује информације из повјерљивих докумената, објавили су фински медији.

   Како се наводи, тужилаштво је тражило да новинари листа "Хелсингин саномата" Туомо Пиетилаина и Лаура Халми добију затворске казне од шест мјесеци до годину дана, а умјесто тога, судија их је казнио новчано, објавиле су новине Хувудстадсбладет. 
     Судија Окружног суда у Хелсинкију ослободио је и тадашњег вршиоца дужности менаџера "Хелсингин Саномата" Калеа Силфверберга. 
    Све троје новинара негирало је да су починили кривично дјело, наводећи да су информације које су објавили биле јавне.
    Лист није навео висину новчаних казни, али је указао да ће пресуда имати утицаја на извештавање о активностима војне обавештајне службе.
     У чланку од 16. децембра 2017. године у "Хелсингин Саномату" кажњени новинари су писали о активностима Финског центра за обавјештајна истраживања, војне обавјештајне агенције, а у тексту су откривени груба локација и задаци обавештајне јединице финских одбрамбених снага.
     Судија је утврдио да чланак садржи неколико информација које је требало чувати у тајности ради заштите безбедности Финске, објавила је финска телевизија ИЛЕ.
     Планирани наставак текста није објављен по налогу главног уредника након што је први до изазвао критике, пренио је АП.
    

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана