Двије трећине Аустријанаца негативно оцјењује суживот са мигрантима

Срна
Foto: Би-Би-Си

БЕЧ - Према резултатима анкете, која је спроведена међу 1.000 аустријских држављана у октобру, 65 посто испитаника оцијенило је коегзистенцију са мигрантима као "веома лошу" или "донекле лошу", што је једна од највиших стопа од 2016. године.

Већина Аустријанаца осјећа се "посебно лоше" због суживота са муслиманима, док је 59 посто оцијенило суживот са украјинским избјеглицама као "донекле добар" или "веома добар".

"Пресе" наводи да већина испитаника није срећна што са мигрантима дијели јавне просторе као што су школе, стамбени квартови и рекреативна подручја, али сматрају "прије позитивним него негативним" коегзистенцију са мигрантима на послу и у трговачким зонама.

Истовремено, 60 посто испитаника оцијенило је тренутни број тражилаца азила као неконтролисан или "прије неконтролисан". Већина од 82 посто се залаже за увођење санкција у случају да мигранти не науче основе њемачког језика у одређеном временском периоду. Све у свему, 73 посто испитаника је рекло да интеграција у Аустрији иде "прилично или веома лоше".

Такођер, испитаници су оцијенили да је инфлација оно што их највише брине. Готово сваки други испитаник, или 48 посто, забринут је због раста цијена.

Инфлацију прати ширење политичког ислама, што представља највећи разлог за забринутост за 33 посто испитаника и то је највећи пораст од посљедњег сличног истраживања.

Такође, 33 посто испитаника сматра да је интеграција миграната у аустријско друштво разлог за забринутост.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана