Дванаестогодишњак осуђен због терористичке пропаганде

Танјуг
Дванаестогодишњак осуђен због терористичке пропаганде

ПАРИЗ - Дванаестогодишњи дјечак проглашен је кривим јер је на интернету стао у одбрану тероризма, саопштио је данас Пол-Едуар Лалуа, државни тужилац из града Монбелијара на истоку Француске.

Активности на интернету овог дјечака, који је снимио више од 1.700 видео-снимака пропаганде или сцена масакра, привукле су пажњу француских власти, преноси париски дневник Фигаро.

Од децембра 2023. године, дјечак је објавио на интернету више од 1.700 видео-снимака пропаганде или сцена масакра које су починили џихадисти и дијелио их је путем неколико шифрованих апликација за комуникацију, рекао је тужилац на конференцији за новинаре.

Током готово четворочасовног затвореног саслушања пред судијом за малољетнике, дјечак је признао да се заинтересовао за ислам, а затим је приступио порталима за отворене дискусије Discord-а и Telegram-а.

"Био је у могућности да учествује у дискусијама о радикалном исламу и више пута нам је објаснио да је био регрутован", прецизирао је тужилац, који је почетком јула најавио отварање поступка против дјечака.

С обзиром на његове године, дјечак, који живи у француском граду Сошоу, тада није могао бити стављен под судски надзор, али је подложан привременим правним мјерама прије изрицања кривичне санкције која ће бити изречена за седам мјесеци, прецизирао је тужилац Лалуа.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана