Дунав пријети да се излије у Бечу, Аустрија мобилисала 1.000 војника

ГС
Foto: Илустрација

БЕЧ- Циклон Борис је већ изазвао хаос у средњој Европи, а власти су на опрезу.

Овај феномен донио је тешке снијежне падавине на планинска одмаралишта у Аустрији и Италији.

Очекује се да ће се његови ефекти осјетити и у другим европским земљама у наредним данима.

У Румунији, метеоролози су издали наранџаста упозорења за кишу и поплаве, предвиђајући екстремне временске услове у наредна два дана. Очекују се интензивне падавине са ризиком од поплава и ниским температурама.

У Италији, туристи су били изненађени слојем снијега од око 30 центиметара, док је у Аустрији снијега било још више. У Чешкој и Пољској, циклон доноси обилне кише са акумулацијама воде које би могле достићи 400 литара по квадратном метру. Власти се боје да би поплаве могле бити упоредиве са разорним из 1997. године.

Cyclone Boris will affect the weather of Eastern Europe for the next few days, bringing exceptional rainfall to Austria, Czech Republic and the neighboring countries.
A thread with some meteorological aspects of this storm I found fascinating: pic.twitter.com/LUhbgTdkQp

— jacopo.riboldi (@RiboldiJacopo) September 13, 2024

Становништву се савјетује да прати упутства локалних власти и припреми се за екстремне временске услове, који би могли озбиљно утицати на инфраструктуру и заједнице у погођеним областима преносе румунски медији.

Аустријске власти су такође мобилисале 1.000 војника у случају да Дунав поплави Беч.

Циклон се креће према сјеверу, сјевероистоку, задржаће се неко вријеме у Источној Европи, а затим скренути према западу. Ова ситуација обично доноси обилне кише, катастрофалних размјера, рекао је Томаш Хрдинка, хидролошкиња из ТГМ истраживачког института.

Циклон Борис, систем ниског притиска високог интензитета, био је један од најзначајнијих временских феномена који су погодили регионе у близини Индијског океана. Формиран у раној фази сезоне циклона, Борис је показао моћ и разорни утицај тропских циклона на рањиве заједнице.

Циклон Борис формиран је у тропском региону Индијског океана, иницијално као област ниског притиска. Повољни услови, као што су високе температуре океанске воде и повољни вјетрови, помогли су у његовој интенсификацији, претварајући га у снажан циклон.

Његов пут укључивао је пролазак кроз неколико острва и обалних региона, изазивајући забринутост и припреме за хитне интервенције у погођеним областима.

Суочени са циклоном такве магнитуде, локалне и међународне власти мобилисале су ресурсе за управљање ванредном ситуацијом. Информативне кампање и кампање за рано упозорење биле су кључне за припрему становништва и смањење ризика.

Након проласка циклона, спроведене су операције спасавања и опоравка како би се помогло погођеним заједницама да се обнове. Поред тога, хуманитарне организације и међународне агенције пружиле су помоћ и ресурсе за подршку напорима обнове.

Хрватска конкретно није прошла тешко као што је прошло сједиште Европе, рекао је за 24сата главни директор ДХМЗ-а Иван Гутлер. Открио је да ће субота, што се тиче падавина, бити нешто мирнија, док се наставак већих очекује крајем данашњег дана и у недјељу.

– Треба обратити пажњу на вјетар, буру и сјеверна струјања. У Хрватској ће бити значајних падавина, али ништа алармантно. Пуно више пратимо шта се дешава у централној Европи, гдје су заиста екстремне количине падавина, па ће то повећати притисак и на наше ријеке, првенствено мислим на Дунав – рекао је шеф ДХМЗ-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана