Дугин: Крај западне хегемоније, БРИКС центар новог поретка

Срна
Дугин: Крај западне хегемоније, БРИКС центар новог поретка

БИЈЕЛЈИНА - Хегемонија Запада је завршена - мултиполарни свијет представља будућност, а он је утемљен у БРИКС-у, истиче руски геополитичар Александар Дугин.

Запад је, напомиње он, након распада социјалистичког система и СССР-а, имао јединствену шансу да постане глобални лидер.

“Умјесто да је спроводио разумну, праведну и уравнотежену глобалну политику, Запад се трансформисао у хегемонистичку и неоколонијалну силу, која је бринула само о сопственим, себичним интересима” - објашњава Дугин.

Он наводи да је Запад почео да користи двоструке стандарде, да подстиче ратове и крваве сукобе широм свијета, завађајући народе и религије.

“То није било никакво лидерство, то је био само агресивни империјализам, који је почивао на најгорим традицијама самог Запада. Колективни Запад се руководио принципом жзавади па владајж и промовисао је колонизацију и најгоре ропство.

Запад насилно и тврдоглаво промовише - ЛГБТ, неконтролисане миграције, легализацију свих видова перверзије, тзв. културу отказивања, бруталне чистке и репресије против неистомишљеника, те одрицање од хуманистичких принципа” - истиче Дугин.

Он оцјењује да је Запад престао да буде универзални модел, врховни ауторитет или узор.

“Тако је, послије униполарне хегемоније, рођен нови мултиполарни свијет. То је био одговор древних и оригиналних цивилизација, држава и суверених народа на изазов глобализма” - наводи руски геополитичар.

Дугин наглашава да се Русија пробудила из дугог сна, да је Кина остварила брзи продор, да је исламски свијет мобилисан, а ту је и Индија, која је гигантска по демографском и економском потенцијалу.

И Африка и Латинска Америка нашле су се на истом путу, усмеравајући се ка интеграцији и потпуном суверенитету великих простора - наводи Дугин и објашњава да се унутар БРИКС-а формирају параметри мултиполарног свијета.

“БРИКС је антихегемонистички савез, у коме се данас концентришу главни ресурси човјечанства – људски, економски, природни, интелектуални, научни и технолошки” - закључуе Дугин за “Геополитику”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана