Дуда помиловао двојицу званичника из времена бивше власти

Танјуг
Дуда помиловао двојицу званичника из времена бивше власти

ВАРШАВА  - Пољски предсједник Анџеј Дуда помиловао је двојицу званичника бивше владе, у складу са захтјевима главне опозиционе странке Право и правда (ПиС) која је изгубила власт прошлог мјесеца.

Бивши министар унутрашњих послова Мариуш Камински и његов замјеник Мациеј Васик су на интервенцију Дуде, пуштени из затвора око 21 часа по локалном времену, преноси Ројтерс.

Они су овог мјесеца затворени након што су осуђени за злоупотребе својих претходних позиција у старој влади под ПиС-ом. 

Обојица су штрајковала глађу, тврдећи да су "политички затвореници", и њихово затварање изазвало је велике протесте десетина хиљада присталица ПиС-а.

Камински и Васик притворени су у Варшави прошле недјеље и послати у затвор након што су осуђени за злоупотребу положаја док су били на функцијама, иако су претходно добили прво помиловање предсједника, што је додатно подигло тензије између ПиС-а и нове проевропске власти премијера Доналда Туска.

Туск тврди да жели да поново усклади Пољску са демократским стандардима Европске уније после осам године владавине ПиС-а, која је карактерисала редовне сукобе са Бриселом у вези са правосудним, медијским и другим реформама, наводи Ројтерс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана