Дуда критиковао ЕК због блокирања средстава за Пољску

Танјуг
Дуда критиковао ЕК због блокирања средстава за Пољску

ВИЉНУС - Пољски предсједник Анџеј Дуда критиковао је данас Европску комисију због блокирања средстава ЕУ намијењених Пољској, наводећи да је ријеч о покушају да се промијени влада у Варшави.

Дуда је на конференцији за новинаре у Виљнусу изјавио да је отворен за преговоре о промјенама у пољском правосудном систему, али да не би дозволио сваку провјеру судија који су именовани током његовог мандата. Дуда је рекао да не сумња у то да је сврха блокирања средстава ЕУ за Пољску била чисто политичка акција против претходних пољских власти.

-Актуелни догађаји то само потврђују - навео је Дуда.

Претходна пољска влада на челу са националистичком странком Право и правда (ПиС) умијешана је у спор са ЕУ у вези са реформом пољског судства и владавином права, због чега су замрзнуте милијарде евра из фондова Уније за Пољску.

Нова пољска проевропска влада обавезала се да ће омогућити приступ средствима ЕУ обнављањем владавине права, али се суочава са отпором присталица и савезника бивше владајуће партије, укључујући Дуду и поједине судије на високим положајима.

Избори 15. октобра окончали су осам година владавине ПиС-а, а изабарана је нова влада коју води бивши предсједник Европског савјета Доналд Туск. Европска комисија саопштила је у децембру да ће да пребаци пет милијарди евра Пољској као дио стимулације Уније за опоравак од пандемије короне. Пољска министарка за фондове и регионалну политику Катажина Пелчинска-Налеч рекла је у суботу да је Пољска испунила услове за подношење докумената за добијање приступа структурним фондовима ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана