Дуда: Ако побиједи Украјину, Русија може да нападне и друге земље

Танјуг
Дуда: Ако побиједи Украјину, Русија може да нападне и друге земље

ВАРШАВА - Пољски предсједник Анџеј Дуда саопштио је данас да би Русија могла да изврши инвазију на друге земље, ако њене снаге побиједе у рату против Украјине.

Он је додао и да предвиђа нови војни притисак Кремља у наредним недјељама.

Дуда је, у разговору за Блумберг на маргинама Катарског економског форума није навео да је напад на украјинске сусједе неизбјежан, али је упозорио да су савезници у НАТО алијански рањиви.

-Ако успијеју да побиједе у Украјини, ако успију да остваре своје циљеве, напашће друге земље.То би могле бити балтичке државе, можда би то могла бити Финска, можда Пољска - рекао је Дуда.

Он је додао и да се нада да ће помоћ Украјини стићи прије него што почне нова офанзива Русије која према његовим очекивањима може почети у прољећним мјесецима.

Пољски предсједник је саопштио и да његова влада неће моћи да испоручи Кијеву противракетну батерију Патриот, наводи Блумберг.

-Пољска је "у потенцијално опасној зони " и треба да допуни своје ресурсе - рекао је он, говорећи о тенковима, авионима из совјетског времена и војној помоћи Украјини у вриједности од четири милијарде долара.

-Сада морамо да се бринемо о себи - нагласио је Дуда.

Пољски лидер, који је међу првима најавио присуство на Самиту о постизању мира у Украјини, који ће бити одржан наредног мјесеца Швајцарској и на коме ће се разговарати о мировном плану украјинског предсједника Володимира Зеленског, рекао је да је неопходно да Украјина поврати контролу над цјелокупном окупираном територијом.

Шефови држава и влада више од 160 земаља, укључујући Групу седам, Групу 20, Европску унију и земље БРИКС-а, позвани су на скуп у близини Луцерна од 15. до 16. јуна, а Русија која се не налази међу њима је саопштила да је самит безначајан без учешћа Москве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана