УН: Дубоко укоријењени расизам у француској полицији

СРНА
УН: Дубоко укоријењени расизам у француској полицији

ЊУЈОРК - Канцеларија високог комесара УН за људска права Равине Шамдасани саопштила је данас да је забринута због онога што види као дубоко укоријењени расизам у француским полицијским снагама, послије треће ноћи насиља у париским предграђима након што је полиција убила тинејџера из сјеверне Африке.

"Забринути смо због убиства седамнаестогодишњака сјеверноафричког поријекла у интервенцији полиције 27. јуна у Француској. Ово је тренутак да се та држава озбиљно позабави дубоким питањима расизма и дискриминације у полицији", навела је Шамдасанијева у саопштењу.

Нахел М. убијен је у париском предграђу Нантер након што је одбио да се повинује инструкцијама саобраћајне полиције. Полицајац који је повукао окидач на тинејџера оптужен је за убиство и приведен је.

Овај случај изазвао је нереде и насиље у Паризу, које се сада проширило широм земље. Насилни демонстранти сукобили су се са полицијом и запалили јавне зграде и возила. Стотине демонстраната је приведено.

Шамдасанијева је позвала француске власти да се постарају да полиција користи силу само за рјешавање "насилних елемената у демонстрацијама", уз поштовање принципа законитости, неопходности и пропорционалности. ж

Она је нагласила да све оптужбе о несразмјерној употреби силе морају брзо да се истраже.

Предсједник Француске Емануел Макрон изјавио је да ће француске власти идентификовати лица која путем друштвених мрежа позивају на протесте.

Власти су примијетиле позиве на акте насиља на многим платформама — "Снепчет", "Тикток" и другим са једне стране, а са друге покушаје "имитације насиља", која води до неке врсте одвојености од реалности међу омладином.

"Ми ћемо наредних сати организовати са тим платформама уклањање провокативног садржаја. Јавне институције радиће са тим платформама да се идентификују лица која користе друштвене мреже да позивају на нереде и подстичу на насиље", рекао је Макрон на састанку кризне групе.

Он је додао да ће Француска отказати велики број догађаја и скупова у посебно опасним подручјима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана