Државни врх Израела најавио наставак рата пуном снагом

ГС
Државни врх Израела најавио наставак рата пуном снагом

ТЕЛ АВИВ, ГАЗА - Сукоб Израела и Хамаса ушао је у 108. дан.Премијер Израела Бењамин Нетањаху, министар одбране Јоав Галант и министар ратног кабинета Бени Ганц саопштили су данас, у заједничкој видео изјави, да ће рат против Хамаса бити настављен пуном снагом, упркос јучерашњој погибији 24 израелска војника.

Леви: Нема споразума који оставља таоце у Гази, а Хамас на власти

Израел неће пристати на споразум о прекиду ватре са Хамасом који оставља израелске таоце у Гази или ту исламистичку групу на власти у Појасу Газе, саопштио је портпарол израелске владе Ејлон Леви.

Он је рекао да се улажу напори да таоци буду ослобођени, али је одбио да елаборира рекавши да животи висе о концу.

На питање о извјештајима о споразуму о прекиду ватре у Гази, Леви је нагласио да су циљеви рата непромијењени.

-Уништавање Хамасових управљачких и војних способности у Појасу Газе и повратак свих талаца. Неће бити прекида ватре који оставља таоце у Гази и Хамас на власти - навео је Леви.

Он је додао да Влада “нема шта да елаборира”.

Државни врх Израела најавио наставак рата пуном снагом

Премијер Израела Бењамин Нетањаху, министар одбране Јоав Галант и министар ратног кабинета Бени Ганц саопштили су данас, у заједничкој видео изјави, да ће рат против Хамаса бити настављен пуном снагом, упркос јучерашњој погибији 24 израелска војника.

- Клањамо се сјећању на наше пале борце, а ипак ни на тренутак не престајемо да тежимо зацртаном циљу – остварењу потпуне побједе. Заједно ћемо се борити и заједно ћемо побиједити - рекао је Нетанијаху уочи састанка у Рамат Коразиму са челницима општина на сјеверу Израела, преноси Тајмс оф Израел.

Галант је рекао да Израел наставља да испуњава задатке и ради све друго што је потребно у овом тренутку.

-Наше снаге дјелују дубоко на непријатељској територији, у Кан Јунису. Борци из састава 7. падобранске бригаде из Гиватија дејствују преко цијелог јужног региона - рекао је Галант и додао да Израел пази на све што се дешава на сјеверу одакле “Хезболах наставља да провоцира”.

Према његовим ријечима, Израел не жели рат, али је спреман и приправан за сваку ситуацију која би могла да се развије на сјеверу.

-Јутрос су наша срца остала сломљена пред палим борцима и њиховим породицама. Свим срцем остајемо на важном задатку за који су они пали и који је остављен нама да га испунимо до краја и обезбиједимо безбједност Израела, безбједност наше деце и наше будућности на овом мјесту - рекао је министар ратног кабинета Израела Бени Ганц.

 

Катар: Настављамо посредничке акције за решавање ситуације у Гази

Катар наставља да посредује између Израела и палестинског Хамаса у покушају да ријеши кризу у Појасу Газе, рекао је данас портпарол катарског министарства спољних послова Мајед ал-Ансари.

Он је на конференцији за новинаре у Дохи нагласио да се посредничке активности настављају и да их Катар није обустављао "од првог дана сукоба".

-Користимо сваку прилику да размијенимо мишљења и пронађемо рјешење у контактима са свим странама у сукобу и разним регионалним и међународним играчима - рекао је ал-Ансари, преноси Тасс.

Према ријечима катарског дипломате, већина медијских извјештаја о разговорима није тачна

-Наравно, видјели смо и читали медијске извјештаје о посредничким активностима. Ствар је у томе што је много тога нетачно или непотпуно и нема никакве везе са недавним развојем догађаја - рекао је он.

Навео је и да тренутна ескалација утиче на преговарачки процес. Раније данас портал Аксиос објавио је, позивајући се на два израелска званичника, да је Израел преко катарских и египатских посредника изнио приједлог да заустави војну офанзиву против Хамаса на два мјесеца, у замјену за постепено ослобађање преосталих 136 талаца у Гази.

Приједлогом се не прихвата захтјев Хамаса да Израел у потпуности оконча рат, али иде се корак више него што је Израел то чинио у претходним понудама, наводи амерички сајт позивајући се на неименоване израелске изворе.

Портпарол Хамаса Валид Килани рекао је да главни услов Хамаса за разговоре о размени заробљеника са Израелом остаје потпуни прекид ватре у Појасу Газе. Он је додао да су лидери Хамаса видјели нови израелски приједлог у медијима, али да га званично нису добили.

 

Хамас:Трајни прекид ватре остаје главни услов за разговоре о размени затвореника

Главни услов Хамаса за разговоре о размјени заробљеника са Израелом остаје потпуни прекид ватре у Појасу Газе, изјавио је данас портпарол тог палестинског покрета Валид Килани и додао да та група још није примила приједлог Израела за двомјесечни прекид ватре у палестинској енклави.

-Главни услов није привремени, већ трајни прекид ватре. Тек након тога ће се разговарати о другим питањима, као што су размјена заробљеника и наставак хуманитарне помоћи - рекао је Килани за агенцију Анадолија.

Он је додао да су лидери Хамаса видјели нови израелски приједлог у медијима, али да га званично нису добили.

Портал Аксиос објавио је раније данас да је Израел преко катарских и египатских посредника изнио приједлог да заустави војну офанзиву против Хамаса на два мјесеца, у замјену за постепено ослобађање преосталих 136 талаца у Гази.

Приједлогом се не прихвата захтјев Хамаса да Израел у потпуности оконча рат, али иде се корак више него што је Израел то чинио у претходним понудама, наводи амерички сајт позивајући се на два израелска званичника.

Према пијредлогу, договор би укључивао ослобађање свих преосталих живих талаца и враћање тела мртвих талаца у неколико фаза. Израелски званичници су рекли да чекају одговор Хамаса, али су истакли да су опрезни оптимисти у погледу могућности да се постигне напредак у наредним данима.

Свјетски програм за храну: Мало помоћи стиже у Газу, појавиће се “џепови глади”

Свјетски програм за храну (WFP) саопштио је данас да је, од почетка сукоба у Појасу Газе, веома мало помоћи у храни стигло даље од југа те палестинске енклаве, као и да тамо постоји ризик појаве “џепова глади”.

Израелска офанзива, покренута након напада Хамаса на јужни Израел 7. октобра, раселила је већину од 2,3 милиона становника Појаса Газе и изазвала акутну несташицу хране, воде и медицинских залиха, јавља Ројтерс.

Најмање 25.490 људи је убијено у Гази, према подацима палестинских власти, а хиљаде других затрпано је под рушевинама дуже обалног дијела енклаве, који је углавном уништен.

-Тешко је доћи до мјеста до којих треба да стигнемо у Гази, посебно у сјеверној Гази. Врло мала помоћ је успјела да пређе у јужни дио Појаса Газе... Мислим да је ризик од џепова глади у Гази још увијек присутан - рекла је Абир Етефа, портпарол WFP-а за Блиски исток. Етефа је примијетила да постоји “систематско ограничење уласка на сјевер Газе, не само за WFP”.

-Због тога видимо да људи постају све очајнији и нестрпљиви да чекају дистрибуцију хране, јер је то врло спорадично. Не добијају је често и немају повјерења да ће ови конвоји доћи поново -  рекла је она.

WFP је овог мјесеца саопштио да му израелске власти систематски одбијају приступ сјеверу Појаса Газе ради испоруке помоћи и да је то значајно ометало хуманитарну операцију тамо. Израел је раније негирао да блокира улазак помоћи. Од почетка непријатељстава, испоруке помоћи сјеверној Гази су биле ограничене, а област је била потпуно одсјечена од спољне помоћи недјељама раније током сукоба.

Најмање 21 израелски војник погинуо у експлозији у Појасу Газе

Израелска војска је саопштила да је њених 10 припадника погинуло у Појасу Газе, када су се двије зграде срушиле након велике експлозије, а тенк наводно погођен пројектилом.

Како преноси Тајмс оф Израел, израелска војска још истражује узрок експлозије, али се сматра да ју је изазвао пројектил испаљен на зграду у којој су биле ускладиштене мине. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана