Државни удар у Украјини? Огласила се служба безбједности

Г.С.
Foto: СБУ

КИЈЕВ - Украјинска служба безбједности и Канцеларија државног тужиоца саопштавају да су активисти прошле недеље планирали провокације у главном граду Кијеву и да заузму парламент и формирају привремену владу.

Четворица мушкараца су под истрагом, а двојици од њих је одређен притвор. Осумњиченима пријети казна до десет година затвора и одузимање имовине.

Припадници СБУ су током рације открили оружје и муницију, преноси украјински портал Телеграф. Истрагом је утврђено да је током маја и јуна ове године група људи на друштвеним мрежама позивала на дискредитацију актуелног руководства државе, промјену уставног поретка и преузимање државне власти у Украјини, преноси Б92.

„Они су планирали да преко домаћих и страних информационих ресурса шире информације о 'немирима' у Кијеву како би дестабилизовали друштвено-политичку ситуацију у нашој земљи, што би погодовало Руској Федерацији“, наводи се у саопштењу Службе безбједности Украјине (СБУ).

Напомиње се да је организатор нереда био предсједник синдиката, који је и раније организовао провокације, а познат је по својој антиукрајинској позицији од 2015. године.

Да би спровео план, изнајмио је салу у Кијеву која може да прими две хиљаде људи, а такође је покушао да ангажује војно особље и наоружане чуваре приватних структура да изврше заплијену.

„Завјереници су 30. јуна планирали да одрже наводно забавни скуп у Кијеву, изаберу привремену владу, уђу у Врховну раду, смјене државни врх и спроведу преузимање власти. СБУ је благовремено разоткрила незаконите намјере учесника, документовала њихове субверзивне активности и привела организаторе“, истиче се у саопштењу.

Телеграф подсјећа да су Служба безбједности Украјине и национална полиција ухапсиле организовану групу одговорну за серију подметања пожара на војним возилима Територијалних центара за регрутацију и социјалну подршку.

Припаднике ове групе регрутовале су, како наводи Телеграф, руске специјалне службе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана