Држављани БиХ на суду због Рамба

Г.С.
Држављани БиХ на суду због Рамба

БЕЧ - Случај пса Рамба већ више од годину дана актуелан је у аустријској јавности, а сада би могао добити и судски епилог.

Наиме, све је почело још децембра, 2002. године када је организацији за заштиту животиња "Photenhilfe" пријављен случај запуштеног, тешко болесног пса Рамба.

Убрзо се сазнало да је Рамба годинама илегално на ланцу држао држављанин БиХ, што је организација "Photenhilfe" и пријавила канцеларији јавног тужиоца у аустријском Риеду (Горња Аустрија). Случај се третирао као изразита окрутност према животињама. Међутим, након неколико мјесеци истраге, јавни тужилац је процијенио да нема довољно доказа за осуђујућу пресуду и затворио случај. Ипак, то није била препрека за "Photenhilfe" који је апеловао на наставак истраге.

Коначно, пред крај прошле године, трочлано судско вијеће је одлучило да канцеларија јавног тужиоца мора да настави са даљом истрагом. Штавише, они су тужиоцима упутили и јасну критику: сам чин обустављања истраге је исто једна врста окрутности према животињама.

Из "Photenhilfe" наводе да суд упутио критику Тужилаштву јер нису ангажовали вјештака ветеринарске струке како би утврдили да је пас био занемарен, све док се није тешко разболио.

Уз све ово, пријављена је и супруге држављанина БиХ, која је такође знала за стање пса с обзиром да је живјела у истом домаћинству, али га је игнорисала, преносе Независне.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана