Други круг предсједничких избора у Финској, конзервативац Стуб у благој предности

Танјуг
Други круг предсједничких избора у Финској, конзервативац Стуб у благој предности

ХЕЛСИНКИ - У Финској се данас одржава други круг предсједничких избора у којем учествују Александар Стуб, кандидат из редова Партије националне коалиције десног центра и Пека Хависто из либералне Зелене партије, након првог изборног круга одржаног прије двије недјеље у којем ниједан кандидат није осигурао довољан број гласова за побједу.

Биралишта су отворена од девет до 20 часова по локалном времену, излазне анкете очекују се одмах након затварања биралишта, а прелиминарни резултати већ вечерас.

Конзервативац из редова Партије националне коалиције Александар Стуб и либерал Пеко Хависто из Зелене партије освојили су у првом кругу највише гласова од укупно девет кандидата: Стуб 27,2 одсто гласова, а Хависто 25,8 одсто.

Након предизборне кампање обежене узајамним уважавањем током политичких расправа, а не личним нападима, Стуб улази у одлучујући круг са нешто више изгледа да побиједи. У посљедњем испитивању јавног мњења које је спровела телевизија Yле, Стуб је имао подршку 54 одсто испитаника, док је Хависто имао 46 одсто, али и друге анкете спроведене протеклих дана дале су сличне резултате.

ТВ Yле ипак упозорава да се у њиховој анкети велики број бирача изјаснио као "неодлучни" што упућује на опрез и оставља простор за коначну побједу Хависта.

Овогодишњи избори означавају почетак нове ере у Финској која је деценијама бирала своје предсједнике због њихове примарне улоге у спољним пословима и дипломатији, посебно са сусједном Русијом, преноси Ројтерс. Финска годинама није жељела да се прикључи НАТО настојећи да умири тензије између Русије и Сјеверноатлантског савеза, али Финци су промијенили мишљење након руског напада на Украјину 2022. године и ова нордијска земља се у априлу прошле године придружила НАТО.

Нови предсједник Финске замијениће досадашњег шефа државе Саулија Ниниста, човјека са надимком "Путинов шаптач" због својих претходних блиских веза са руским лидером.

Нинисто се повлачи после два шестогодишња мандата и оставља Финску, која с Русијом дијели границу дугу 1.340 километара, под безбједносним кишобраном западне војне алијансе. Нинистов насљедник ће имати централну улогу у дефинисању политике Финске према НАТО, бавиће се спољном и безбједносном политиком у блиској сарадњи са владом и обављаће дужност врховног команданта оружаних снага Финске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана