Други дан потраге, пронађена порука осумњиченог

Танјуг
Други дан потраге, пронађена порука осумњиченог

Америчке власти су пронашле поруку осумњиченог за пуцњаву у Луистону, у савезној држави Мејн, која указује на то да Роберт Кард није очекивао да ће бити жив када порука буде пронађена.

Порука, како је описао званичник, у суштини је давала информације и упуте другима о томе гдје се шта може наћи и уништити - на крају наговјештавајући кад би се пронашла или прочитала да Кард више не би био жив.

Проналазак поруке је један од разлога зашто је истрага пребачена на претрагу оближњих пловних путева.

У њој се, између осталог, наводе информације и инструкције гдје се одређене ствари могу наћи, што сугерише да Кард неће бити жив када она буде пронађена.

Истражиоци су јуче претражили Кардов аутомобил и пронашли пушку АР-15 која је наводно слична оној која је кориштена приликом напада.

Они су пронашли Кардов бијели Субару СУВ, на Пејепскот доку за чамце, удаљеног неких 13 километара од мјеста пуцњаве.

Ово откриће је отворило могућност да је Кард побјегао воденим путем и Обалска стража САД-а је претраживала подручје и ваздухом и водом. Рониоци су данас претраживали воде ријеке Андроскогин, док су други полицијски службеници пречешљавали обале ријеке, рекао је у петак на конференцији за новинаре Мајкл Сочук, комесар за јавну безбједност Мејна.

Агенција за алкохол, духан, ватрено оружје и експлозиве ће проводити тестове да би утврдила да ли се оружје може повезати са мецима и чаурама пронађеним на два мјеста пуцњаве.

Власти су јуче извршиле најмање три налога за претрес Кардовог возила, куће и још једног посједа, рекао је извор, што је утицало на процедуре претраге у петак.

Полиција је такође била опколила локалну фарму салате у Лисбону, у потрази за човјеком осумњиченим за убиство 18 људи раније ове седмице. Реаговали су на дојаву о очигледном пуцњу који се чуо у близини фарме, али је подручје од тада очишћено.

Свједок који ради на фарми - мање од два километра од дока за чамце гдје је пронађено возило осумњиченог за пуцњаву Роберта Карда - пријавио је полицији да је чуо оно што му се чинило као пуцањ, рекао је ЦНН-у.

Свједок и још тројица су се сакрили и склонили у контејнере прије него што су контактирали полицију, објаснио је свједок прије него што је напустио подручје. 

Ово је само један од стотина дојава које полиција провјерава у потрази за Кардом

Потрага за резервистом америчке војске Робертом Кардом, осумњиченим да је убио 18 и ранио 13 људи у масовној пуцњави у Мејну, данас је ушла у други дан.

Полиција је саопштила да је Кард наоружан и опасан и затражила од грађана да због безбједности не напуштају своје куће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана