Дроновима погођена највећа челичана у Русији

GS
Foto: MoscowTimes

Експлозије су погодиле руску челичану након наводног напада дроном. То је најновији пожар који је погодио индустријско постројење у земљи на другу годишњицу опсежне војне акције у Украјини.

Посљедњих мјесеци дошло је до пораста напада беспилотним летјелицама на енергетску и војну инфраструктуру у Русији, за што Москва често криви Украјину. 

Игор Артамонов, регионални гувернер Липецка, рекао је да је пожар у главном постројењу Novolipetck Steela (НЛМК) у суботу ујутро, око 280 миља од границе Русије и Украјине, изазвао дрон. Али Артамонов није конкретно споменуо Кијев и додао да није било жртава.

Снимак подијељен на друштвеним мрежама приказује експлозију и велики наранџасти пламен који обасјава ноћно небо након што је пожар избио око 1:40 ујутро по локалном времену.

Фабрика је примарни производни погон НЛМК-а и специјализована је за производе од равног челика, чинећи 18 одсто укупне руске производње челика. НЛМК је кључна имовина за Владимира Лисина, руског милијардера, трећег најбогатијег Руса на Форбсовој листи прошле године.

Позивајући се на неименоване изворе, украјинска новинска кућа ТСН саопштила је да је фабрика била мета украјинске безбједносне службе и Главне обавјештајне управе те да је пожар изазвао потпуну евакуацију радника.

Изјава је рекла да ће уништење локације, која је донедавно производила сировине за нуклеарно оружје и балистичке пројектиле, значити да неће моћи функционисати дуго времена.

Руско Министарство одбране саопштило је да су Руси оборили двије беспилотне летјелице изнад регије, те да су пресреле још двије у регијама Курск и Тула.

Наводни удари украјинских беспилотних летјелица погађају кључне инфраструктурне циљеве дубље унутар Русије, с рафинеријама нафте на линији ватре, преноси Кликс.

Раније овог мјесеца избио је пожар у погону Лукоила у Волгограду, 200 миља од украјинске границе, након удара на највећег произвођача нафтних деривата у руском Јужном федералном округу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана