​​​​​​​Дрон пао на аеродром у Белгороду

ГС/Агенције
​​​​​​​Дрон пао на аеродром у Белгороду

МОСКВА, КИЈЕВ - Рат у Украјини ушао је у 411. дан. Настављају се жестоке борбе око Бахмута и Авдејевке. Министар одбране Украјине Алексиј Резников упутио је позив страним пилотима и специјалистима који су "вољни и способни" да користе и сервисирају америчке борбене авионе Ф-16 да се придруже у одбрани Украјине.

Аксјонов: Крим на опрезу због могуће украјинске контраофанзиве

Сергеј Аксјонов, лидер Крима којег је устоличила званична Москва, изјавио је данас да је Крим на опрезу због могуће предстојеćе украјинске контраофанзиве.

У разговору са новинарима Аксјонов је рекао да су руске снаге на Криму поставиле систем "модерне, дубоке одбране" и да имају више него довољно трупа и опреме да одбију могуćи украјински контранапад, преноси АП.

"Не смемо да потценимо непријатеља, али дефинитивно се може рећи да смо спремни (за напад) и да неćе бити катастрофалних последица", рекао је Аксјонов.

Његови коментари уследили су неколико дана након што је украјински председник Володимир Зеленски потврдио намеру званичног Кијева да Крим врати Украјини након руске анексије 2014. године.

Аксјонов је у новембру прошле године први пут најавио почетак фортификационих радова, не износеćи детаље, али је у фебруару на састанку Савета безбедности Руске Федерације, којим је председавао председник Владимир Путин, рекао да ćе радови бити готови до априла.

Пригожин: Под руском контролом 80 одсто Артјомовска
Више од 80 одсто територије Артјомовска, који Украјинци називају Бахмут, укључујући све административне центре, сада је под контролом руских снага, саопштио је оснивач приватне војне компаније "Вагнер" Јевгениј Пригожин.

"Највећи дио Бахмута, односно више од 80 одсто, укључујући све административне центре, фабрике, погоне, градску управу, је под нашом контролом", рекао је Пригожин, у одговору на питање медија објављеном данас у видео-снимку на његовим друштвеним мрежама.

Портпарол руског Министарства одбране генерал-потпуковник Игор Конашенков саопштио је раније да су руске снаге усредсредиле своје главне напоре на Артјомовск у области Доњецка.

Према његовим ријечима, јуришни тимови приватне војне компаније "Вагнер" наставили су борбу за стамбена насеља у централном дијелу града, потискујући непријатељске снаге ка западним периферијама.

ТАСС пише да на крилима јуришне тимове подржавају ваздушно-десантне јединице. 

Примаков: Руска побједа повећаће шансе за мир

Руски министар за сународнике у иностранству Јевгениј Примаков рекао је да „не може ни да претпостави када ће се мир вратити и када ће колонијално лидерство такозване западне златне милијардебити окончано“, али да је „сигуран да ће се руском побједом на бојном пољу шансе за мир повећати“.

-Чак нисам ни сигуран да ћемо ми доживјети да видимо нови свијет - рекао је Примаков, те додао да се „плаши да иду још тежа времена јер ће се Запад до краја свим средствима борити да задржи своју хегемонију“.

Примаков је рекао за “Вечерње новости” да жели да мир наступи одмах и да не зна никог у руководству Русије ко је за рат.

Он је рекао да се руске трупе боре за денацификацију Украјине, те оцијенио да шансе да мир ускоро завлада, нажалост, нису превелике, али да ће се руском побједом на бојном пољу, те шансе повећати.

Дрон пао на аеродром у Белгороду

На аеродром у руском граду Белгороду, близу границе с Украјином, пала је беспилотна летјелица, изјавио је данас представник хитних служби.

-Дрон се срушио (у понедјељак) поподне, a ограда аеродрома је лакше оштећена - рекао је он за РИА Новости.

Према прелиминарним информацијама, повријеђених није било. Околности инцидента истражују службе Хитне помоћи.

Аеродром Белгород је затворен од 24. фебруара 2022. године у оквиру режима ограничења летова на југу и у централном дијелу Русије.

Украјина је више пута гранатирала Белгородску област, а на целој територији тог региона на снази је висок ниво опасности од терористичких претњи. (Крај) ир/јбу

ЦБ Русије: Проблеми западних банака ограничено утичу на руску еконономију

Проблеми са којима се суочавају западне банке имају ограничен утицај на руску економију, али потенцијални пад цијена и пад тражње за руском извозном робом носе одређене ризике, саопштила је Централна Банка Русије у анализи ризика на финансијском тржишту.

У анализи се наводи да су ефекти проблема банака у западним земљама за Русију ограничени, јер је руско финансијско тржиште у знатној мјери изоловано, с обзиром на санкције и мјере регулације националне валуте.

-Међутим потенцијално смањење глобалних цијена и пад потражње за руским извозним производима у условима глобалне рецесије и даље могу да утичу на Русију - додаје се у анализи Централне Банке Руске Федерације, преноси ТАСС.

Украјина позвала стране пилоте борбених авиона Ф-16 да се боре против Русије

Министар одбране Украјине Алексиј Резников упутио је позив страним пилотима и специјалистима који су "вољни и способни" да користе и сервисирају америчке борбене авионе Ф-16 да се придруже у одбрани Украјине.

Резников је упутио овај апел током заједничког брифинга за новинаре са данским колегом Троелсом Лундом Поулсеном у медија центру у Одеси, преноси украјинска новинска агенција УНИАН.

-Овај позив је упућен пилотима. Ако постоје пилоти који знају да управљају борбеним авионима Ф-16 и вољни су да учествују (у рату), спремни смо да им отворимо врата -рекао је Резников.

САД за сада одбијају да Украјини испоруче борбене авионе Ф-16.

Амерички предсједник Џозеф Бајден је током посете Кијеву изјавио да Украјини још нису потребни авиони јер, како је указао, САД за сада обезбјеђују украјинским оружаним снагама друго важно наоружање.

Амерички секретар за одбрану Лојд Остин изразио је увјерење да је Украјинцима на ратишту тренутно најпотребнија далекометна противваздушна одбрана и оцијенио да вишенамјенски борбени авион Ф-16 неће помоћи Украјини у овој фази рата.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана